Yaz ayı ile birlikte baş gösteren kene ısırmaları vatandaşları tedirgin ederken, uzmanlardan vatandaşlara kene çıkarma yöntemleri hakkında bir dizi uyarı geldi.

 

Uzmanlar, vücuda yapışan keneyi çıkarmak için üzerine kolonya, gazyağı ya da sigara basmanın yanlış bir yöntem olduğunu söyledi. Yaz ayı ile birlikte baş gösteren kene ısırmaları vatandaşları tedirgin ederken, uzmanlar hayvancılık yapanların günlük kontrol yapmalarını, pikniklerde açık renk elbise giyilmesini ve kenenin patlatılamadan uygun bir aletle çıkartılmasını öneriyor. 

Görüşlerini belirten uzmanlar, Kırım Kongo Kanmalı Ateş hastalığına neden olan virüsün keneler, yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları ve insanlar tarafından taşınarak çoğalabildiğini söyledi.

 

 Türkiye’de ilk defa bu hastalığın 2002 yılında görüldüğünü hatırlatan uzmanlar, hastalığın belirtileri hakkında şunları söyledi: “Ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik, belirgin iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler görülebilir. Göğüste kızarmalar ile gözlerde kanlanmalar ortay çıkabilir. Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir ve bu kanamalar büyüyerek vücuda yayılabilir. Burun ve dişeti kanamaları gibi vücudun değişik, yerlerinde kanamalar olabilir, bu belirtileri olanların vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekiyor.

 

Kene tarafından ısırılma veya kene ile temas sonucu virüsün alınmasından sonra hastalık belirtilerinin genellikle 1–3 günde ortaya çıktığı ve bu sürenin en fazla 9 günü bulduğunu belirterek, hayvan ya da başka bir insandan temas sonucu ise 5- 6 günde ortaya çıkabildiği ifade edildi.