Tam domuz gribi illetinden kurtuluyoruz derken bu kez keneler ölüm saçmaya başladı. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte havalar ısınınca keneler can almaya başladı. 2010 Yılının ilk ölüm haberi samsundan geldi ve 49 yaşındaki kadın kırım kongo kanamalı ateşi ile kaldırıldığı hastahanede hayatını kaybetti. Ardından iki can kaybının daha olduğu haberi ajanslar tarafından geçildi. Bu gelişmeler üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte kenenin yol açtığı Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına karşı vatandaşları dikkatli olmaları konsunda uyardı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, İnsanların, keneler tarafından doğrudan veya kenenin tutunduğu evcil hayvanın kan ve dokuları ile temas ederek hastalığa yakalandığı belirtilen açıklamada, hasta insanların kanlarıyla kontrolsüz temas ile de insandan insana hastalığın geçtiği bildirildi.
Yapılan açıklamada keneden korunmanın yol ve yöntemleri şu şekilde özetlendi; Eğer vücutta kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli veya kene bir cımbızla, kenenin deriye tutunduğu yerden tutularak çıkarılmalı. Kene uzaklaştırıldıktan sonra eller su-sabunla yıkanmalı, kenenin ısırdığı bölge iyot çözeltisi gibi bir antiseptikle, alkolle, deterjanlı suyla temizlenmeli. Vücuduna kene tutunan kişiler 10 güne kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikayetler açısından izlenmeli, gerektiğinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı. Kene çıkarılırken öldürülmemeli, patlatılmamalı. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak, kolonya veya gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalı. Hayvancılıkla uğraşan kişiler, hayvanlarını Mart-Eylül ayları arasında kene yönünden mutlaka ilaçlatmalı, hayvanları meradan geldikten sonra mutlaka kene yönünden kontrol etmeli. Kene bulunan hayvan barınakları İl/İlçe tarım Müdürlüklerinin sorumluluğunda uygun ilaçlarla usulüne uygun olarak ilaçlanmalı. Görev nedeni ile risk grubunda yer alan kişiler, hayvan veya hasta insanların kan ve vücut sıvıları ile temastan kaçınmalı; temas halinde mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske vb. koruyucu önlemler almalı.