Yapıldığında göz kamaştıran kent ormanı şu günlerde çöplükten farklı değil. İnsanların hafta sonları geçirebileceği yerlerden biri olan kent ormanı kendini bilmezlerin yuvası haline geldi ve farklı amaçlarla kullanılıyor. Geçtiğimiz günlerde Kent Ormanı’nı gündeme taşımış ve sosyal yaşamı olarak kullanılması gereken yerin içler acısı halini sizlere ulaştırmıştık.
“BİZDE KENT ORMANI KÜLTÜRÜ YOK”
Kent Ormanı ile ilgili ise hala bir çalışma yapılmadı. Kent ormanının halini sorduğumuz Düzce Orman İşletme Müdürü Hüseyin Koz, “Bizde kent ormanı kültürü tam yerleşmediği için bir çok ilde olduğu gibi bizim ilimizde de piknik alanı olarak düşünüyor. Bu nedenle de insanlarımız oraya daha çok piknik yapmak için gidiyor. Piknik yapan adam da çöpünü pisliğini o alanda bırakıyor.” İfadelerini kullandı.
 “Bizde kent ormanı ile piknik alanı kültürü birbirine karıştığı için kent ormanı kültürü orda ön plana bir türlü çıkamadı. Kent ormanı demek insanların orada spor yapabileceği, yürüyebileceği alan demek. Bu gibi alanlarda içki içmek, mangal yapmak gibi şeyler normalde yasak. Ama bizim insanımız oraya hep bu yönü ile bakıyor. Tabi bu gözle bakınca demek ki o yörede piknik ve mesire yeri ihtiyacı var demektir. Bu nedenle biz buradaki kent ormanını piknik ve mesire yeri ile kent ormanı olarak ayırdık. Yani insanlar oraya gidince kent ormanında yürüyüşünü yapabileceği, dinlenebileceği, spor yapabileceği alanlarla, piknik yapabileceği alanları birbirinden ayırdık.”
“ALAN BİRAZ SAHİPSİZ KALDI
Kent Ormanının işletmesinin kiralandığı kişi ile yapılan sözleşmenin bu sebepten dolayı fesih edildiğini belirten Koz, yeni ihale ile alanı hem kent ormanı hem de mesire yeri olarak ikiye ayırdık.” Dedi.
 “Bunu artırabilmek için öncelikle 2009 yılında yapmış olduğumuz sözleşmeyi tekrar oradaki müstecirle beraber karşılıklı oturduk ve fes ettik. Sözleşmeyi fes ettikten sonra bunun bir ihale süreci var. Bu süreçten sonra sekizinci ayın yirmi sekizinde tekrar 2886 sayılı ihale kanunu ile mesire yeri ayrı kent ormanı yeri ayrı şekilde tekrar ihalemizi yaptık. Şu anda sözleşme aşamasındayız. Bu ayın 10’na kadar büyük ihtimalle sözleşmeyi imzalarız. Tabi altıncı ayın birinden sonra bu alan biraz sahipsiz kaldı. Çünkü sözleşmesini müstecirle beraber fes ettiğimiz için alanın Bakımı ile uğraşan kimse kalmadı."
“İÇKİ İÇİLMESİ VE MANGAL YAPILMASI YASAK”
Ama bundan sonra sözleşme gereği müstecir bu alanla daha fazla ilgilenmek zorunda. Dediğimiz gibi kent ormanı olan bölümde içki içilmesi ve mangal yapılması yasak bu gibi şeylere müstecir bundan sonra dikkat edecek. Mesire yerinde de mangal ve kişilerin piknik ihtiyacını karşılayacaklar. Bizde kurum olarak gerekli denetimleri biraz daha hızlandırarak kamuoyundaki rahatsızlığı önleyeceğiz.
“ORAYI BU DURUMDAN KURTARACAĞIZ”
Kent ormanının her yerini saran çöp ve dikenler konusuna de değinen Koz, dikenlerin doğal dengeyi bozmamak için kesilmediğini fakat çöp işinin oranın işletmesini alan kişiye ait olduğunu belirtti.
"Kent ormanında sadece yürüyüş yolları oradaki bizim spor alanlarımız var. Oradaki dikenler temizlenmiş zaten. Onun dışındaki alanlarda doğal yapı ve bitki örtüsüne dokunmamak gerekiyor. Bu işin tabiatı gereği böyle olması gerekiyor. Çöple ilgili olarak da kent ormanında ve mesire alanında müstecirimiz daha dikkatli olacaktır. Orayı bu durumdan kurtaracağız.”