Bir zamanlar Düzce’nin dışında oluşan eski sanayi çarşısı, bugün şehrin ortasında kalmış durumda. Şehir  merkezi ve çevresinde düşünülen değişimin kentsel dönüşüm projesi ile yapılması planlanıyor. Dönüşüm projesi içinde Eski Sanayi Sitesi’de bulunuyor. Sanayi sitesinin buradan kaldırılarak Küçük Sanayi Sitesi bölgesine taşınması planlanıyor. Öncü Haber ekibi, Eski Sanayi Sitesi esnafının nabzını tutarak, gündemde olan kentsel dönüşüm projesini sordu. Kendilerine kentsel dönüşüm ile ilgili bir resmi yazı gelmediğini belirten sanayi esnafı, şehrin gelişmesinde kentsel dönüşümün önemli olduğunu vurguladı.
 
 



“Büyüklerimizin vereceği karar doğru karar olacağına inanıyorum”
Yetkililerin vereceği kararın doğru olacağına inanan sanayi esnaflarında Alaattin Vural şunları söyledi: “Düzce Eski Sanayi çarşısının bulunduğu bölge şehrin tam ortasında kalmış durumda, büyüklerimizin vereceği karar doğru karar olacağına inanıyorum.”
 




“Bir bilgilendirme yazısı gelmedi”
Kendilerine bir bilgilendirme yazısı gönderilmediğini belirten Hüseyin Bıçakçı şöyle konuştu:  “Eski Sanayi çarşısının kaldırılarak küçük sanayi sitesinin oraya gideceği konusunda bir bilgim yok. Bir bilgilendirme yazısı da gelmedi.”
 




“Sağdan soldan ölçüp gidiyorlar başkada bir ilerleme olmuyor”
30 senedir eski sanayi sitesinin taşınmasının gündemde olduğunu belirten Lokman Ural şunlar ifade etti: “Bu konu uzun yıllardan gündemde ama ne ilerleme oluyor ne de gerileme oluyor. Sağdan soldan ölçüp gidiyorlar başkada bir ilerleme olmuyor.”
 




“Kentsel Dönüşüm devletimizin bileceği bir konu”
Bir ara yetkililerin gelip ölçüm yaptığını söyleyen sanayi esnafı Tahsin Ural şöyle konuştu: “Bir ara sanayi çarşısına birileri geldi buralara geldiler ölçtüler biçtiler gittiler. Bu uzun zaman oldu. Kentsel Dönüşüm devletimizin bileceği bir konu biz bu konuda ne diye biliriz ki ?”
 



“Eski Sanayi çarşısının şehrin tam ortasında kaldı”
Kentsel dönüşümün şehrin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade eden Ali Kurnaz şunları kaydetti: “Eski Sanayi çarşısının şehrin tam ortasında kaldı. Sanayinin bir an önce kaldırılması ile şehrin gelişmesini sağlamış olur.”
 



“Burada 800 civarında sanayi esnafı var”
Sanayide 800 esnafın olduğunu bu yüzden kentsel dönüşümün zor olacağını belirten Uğur Kara şunları söyledi: Eski Sanayi Çarşısında esnafım. Burada kentsel dönüşüm ile ilgili herhangi bir bilgilendirme gelmedi. Sanayinin buradan kaldırılması konusu büyüklerimizden duyduğumuz kadar 40 yıl öncede düşünülüyormuş. Bugünde gündeme geliyor ama zannetmiyorum. Eski sanayi çarşısının buradan kaldırmak çok zor. Burada 800 civarında sanayi esnafı var bunları buradan nasıl kaldıracaklar mümkün değil.”
 




“Biz halk ağzından söylenti olarak duyduk”
Eski Sanayi Sitesinin en eski esnaflarından biri olan İsmet Yılmaz şöyle konuştu: ”Eski Sanayi çarşısının kaldırılacağı konusu ile ilgili olarak herhangi bir tebligat bize gelmedi. Biz halk ağzından söylenti olarak duyduk. Buradan taşınmayı biz kendimiz istiyoruz. Nedeni ise sanayi şehir merkezinin içinde kaldı. Bizim taşınacağım yerde mutlaka eksikliklerimiz olarak. Bu isteklerimiz gerçek olarak yerine getirilebilecek mi? Bunun güvencesini verebilecek hiçbir muhatabımız yok. Sadece kulaktan duyma söylentiler var. Hiçbir hazırlığı yapılmadan hiçbir çalışması yapılmadan o tarafa gideceksin bu tarafa gideceksin gibi söylemler bize inandırıcı gelmiyor. Küçük sanayi sitesi oraya kurulurken, o oto pazarı oraya hiç düşünülmüyordu. Şimdi orda ikinci el oto pazarı orada hakimiyetini sağlamış durumdadır. Sanayici esnafının hiçbir güvencesi yok, şuan orada mevcut esnafında tapusu bile yok, çoğu sanayici esnafının borcu var. Sanayi çarşısının içerisinde bölünmüş bir yol var. Belediye yapılması gereken yolu yapmıyor. Yetkililere sorduğumuzda, orası bizim semtimiz değil burası bizim kurduğumuz sanayi değil burası özel bir yer siz kendiniz paranızla yaptıracaksınız gibi söylemlerle karşılaşıyoruz. Hali hazırda hiçbir şey yapılmamış. Birçok rahatsızlıkları var belediyenin yapmadığı şeyler var, esnaf orada kendi kendine bir şeyler yapmaya çalışıyorlar  ama beceremezler. Esnaf kendi kendine ne iş yapabilir ki ?   Bunun bir yardımcısı olmazsa arkadan bir desteği olmazsa bir ön hazırlık yapılmazsa orda esnaf ne yapabilir ki ? Ne kadar huzurlu olabilir ki, huzurlu olamaz. İnsanlar memnun olduğu bir lokantaya gider. Eğer memnun olmazsa oraya gitmez. Eski sanayi çarşısı esnafını buradan kaldırmaya başlasalar 10 yılda anca toparlanır. O kadar çok köklü bir sanayi burası 50-60 senelik esnaf var burada.  Burası çok eski bir yerleşim yeri. Daha önceleri burası buğday tarlasıydı.”

HABER: S.KARADAĞ
KAMERA: M.AKTÜRK