'Otoyol' olarak tabir edilen büyük elektrik hatlarındaki 50 Hertz (Hz) olması gereken frekansta birden yüzde 10'luk düşüş olduğu ve arızanın bundan kaynaklandığı ortaya atıldı.

Enterkonnetke sistemde santrallerden herhangi bir arıza ya da bakım nedeniyle devre dışı kalırken, bir diğeri devreye alınıyor. Bu dönüşümde anlık da olsa üretimde düşüş ya da talepteki artış frekans düşüklüğüne neden oluyor.
Bugün de enterkonnekte sistemde yüzde 10'luk frekans düşüklüğünün, sistemin çökmesine ve tüm enerji santrallerinin otomatik olarak devre dışı kalmasına neden olduğu ileri sürüldü.

BARAJLAR DEVREYE ALINDI

Sistemi düzeltmek için Elektrik Üretim Anonim Şirketi ( EÜAŞ), ilk etapta üretime hazır hidroelektrik santrallerini kontrollü olarak devreye almaya başladı ve saat 13.30 sıralarında Türkiye genelindeki üretilen enerji miktarı 1900 Megawatt'a kadar çıktı. Sistemdeki enerji miktarının artmasıyla birlikte frekans değeri de 50 Hz'e geldi. Bunun üzerine bazı illere kontrollü olarak elektrik verilmeye başlandı.

DÜZCE’DE DÜN DE YAŞANDI

Öte yandan Düzce’de bugünküne oranla daha kısa süreli elektrik kesintisi yaşanmıştı. TEİAŞ İletim Hatlarındaki frekans dengesizliği nedeniyle TEİAŞ’ın 154 Bin Voltluk Trafoları devre dışı kaldığını açıklamıştı. Bugün de aynı iddia üzerinde duruluyor…