AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Düzce’nin gümrük sorununu dile getirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2020 yılı Bütçe görüşmeleri devam ederken, 8 Kasım Cuma günkü Ticaret Bakanlığı bütçesi müzakerelerinde söz alan AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, kadın kooperatifçiliği, kadın girişimciliği, Millî Tarama Projesi (MİLTAR) ve Düzce’de gümrük müdürlüğü kurulması talebini dile getirdi. Keşir konuşmasında şunları kaydetti:



“Millî Tarama Projesi’ni çok önemsiyorum”


“Benim şehrim gibi tarım, orman şehirleri ve Anadolu şehirlerinde kadın kooperatifçiliğinin son derece önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Fakat üretici kooperatifleriyle birlikte hizmet kooperatiflerinin de önemli olduğunu buradan ifade etmek isterim. Kadınlar bir araya gelerek kreş ve benzeri hizmet kooperatifleri de oluşturmaktadır. Bunun da sizin proje kapsamınıza alınmasını özellikle önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Tabii, 14 il başlangıç için gayet iyi bir sayı ama bunun bütün Anadolu şehirleri ve tarım şehirlerine yayılmasının özellikle önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda da teşekkür ediyorum. Diğer yandan, Millî Tarama Projesi’ni çok önemsediğimi ifade etmek isterim ama şehrimin bir sorununu da buradan iletmek istiyorum.  

“Düzce’den 124 ülkeye ihracat yapıyoruz”    


Keşir, 5 organize sanayi bölgesi olan Düzce’de Gümrük Müdürlüğü kurulması gerekliliğini ise şöyle dile getirdi:
“Bizim için çok önemli bir sorun. Düzce, depremden önce gümrüğü bulunuyordu. Depremde yüzde 85’i yıkıldığı için geçici olarak gümrük kapandı. O zaman ilçeydik tabii. Fakat bugün, teşvikle beraber bize gelen firmaların büyük bir kısmının şirket merkezleri doğal olarak Düzce’de değil, İstanbul’da ve başka şehirlerde.  Şu an resmî ihracat rakamımız 400 milyon dolar olarak görülmekte. Şirket merkezlerinin İstanbul’da olması, fabrikalarının Düzce’de olması hasebiyle, yaklaşık 1 milyar 300 milyon dolar civarında ihracatı olan bir şehiriz ve 124 ülkeye ihracat yapıyoruz. Fakat ne yazık ki gümrüğümüz yok. O anlamda desteğinizi bekliyorum. Özellikle hemşehrilerimin ve iş adamlarının desteğini, beklentisini buradan sizlere ifade etmek istedim. Tabii, MİL-TAR’ı da bu anlamda önemsediğimi, bunun da bu gümrüklerin kolaylaşması noktasında büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Hatta şöyle bir örnek vereyim size: Düzce’de 60-70 kişi çalışan bir KOBİ, yerli makine imalatı yapıyor. Tasarımdan imalata ve gümrüklemeye kadar. Hemşehrilerimin karşılaştığı en büyük zorluk, bu büyük makinelerin bir başka gümrükten gitmesidir. Hem KOBİ’lerin desteklenmesi açısından hem yerli tasarım ve üretimin desteklenmesi açısından bu gümrük konusunun şehrim için çok önemli olduğunu ifade etmek isterim.  Tekrar, heyetinize hoş geldiniz diyorum, bütçenizin hayırlı olmasını diliyorum.”
Toplantının ardından Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Keşir’in talebi üzerine Düzce’de gümrüğün açılması için gerekli talimatları verdiğini söyledi.  Keşir de süreci takip edeceklerini ifade etti. HABER:C.ÜSTÜNER