AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, 12 Kasım Düzce Depremi’nin yıldönümü dolayısıyla TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz aldı.

Keşir, konuşmasına 18 yıl önce yaşanan büyük felaketin açtığı yaraları anımsatarak başladı. Keşir, “17 Ağustos depreminin yaralarını henüz saramadan şehrim Düzce 12 Kasım günü büyük bir şiddetle sarsılarak otuz saniye içinde yine büyük bir felaketin tanığı olmuştur. Depremde şehrimizin yüzde 80'i yıkılmış, 710 hemşehrimiz hayatını kaybetmiş, 2 bin 679 vatandaşımız yaralanmış, binlerce kişi de enkazın altından sağ kurtulmuş fakat evsiz kalmıştır.” dedi.

Deprem değil; ihmal ve yanlış yapılaşma öldürür”

Afetlerin can kaybı kadar bölgede meydana getirdikleri ekonomik kayıplarla da gelecek neslin yarınlarına ambargo koyduğunu belirten Milletvekili Ayşe Keşir, “Türkiye bir deprem ülkesidir ve gelecekte ne yazık ki depremler olmaya devam edecektir. Biz bu gerçeği göz ardı etmeden şehirleşmek zorundayız. Unutmamalıdır ki deprem değil; ihmal ve yanlış yapılaşma öldürür. Bu yüzden, deprem olgusuyla yaşamayı öğrenmek, depreme uygun yapılaşmayı yaygınlaştırmak ve her bir vatandaşımızı bilinçlendirmek önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

24 lojistik merkeziyle güçlü bir lojistik altyapısı oluşturuldu”

1999 tarihi hem 17 Ağustos hem de 12 Kasım depremleriyle Türkiye’nin afet yönetim stratejisi için bir milat olduğunu vurgulayan Keşir, şöyle devam etti: “Deprem bilinci ve tecrübesi için de her türlü gelişmeyi sağlamak düşüncesiyle tüm kurumlar depremle mücadeleye seferber olmuşlardır. Özellikle AFAD'ın geçmiş deneyimlerden de faydalanarak yaptığı çalışmalar oldukça önemlidir. AFAD, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı'yla Türkiye'nin depremle mücadele yol haritasını çizmiş, Türkiye'nin genelinde 24 lojistik merkeziyle güçlü bir lojistik altyapısı oluşturmuştur.”

İlimizin kalkınması için önümüzde uzun bir yol olduğunun farkındayız”

Düzce’nin farklı kültürlerden bir çok insana kucak açan bir il olduğunun altını çizen Keşir, şunları kaydetti: “Türkiye'nin en genç ili olan şehrim Düzce, Kafkaslar’dan, Balkanlar’dan ve başta Karadeniz olmak üzere Anadolu'nun dört bir yanından gelen insanlara kucak açmış, farklı kültürlere sahip insanların uzun yıllardır huzur içinde ve kardeşçe yaşadığı özel bir şehirdir. İstanbul ve Ankara'nın tam ortasında, organize sanayi bölgeleri, üniversitesi, tarım turizm yatırımları, tarihî kimliği, eşsiz doğal güzellikleriyle şehrimiz birçok bakımdan avantajlara sahip ekolojik bir kenttir. İlimizin kalkınması ve Türkiye ölçeğinde hak ettiği yere kavuşması için bizler önümüzde uzun bir yol olduğunun farkındayız. Düzce'nin 2023 vizyonu için çalışmakta ve şehrimizin potansiyelini geliştirmek için projeler üretmekteyiz, üretmeye de devam edeceğiz.“

Zorluklar karşısında tek vücut olma bilincini aziz Türk milleti 12 Kasım depreminde de göstermiştir”

Keşir, genel kuruldaki konuşmasını şöyle noktaladı: “Diğer doğal yıkımlar sonrasında yaşadığımız birliktelik duygusuyla acılara ortak olma, zorluklar karşısında tek vücut olma bilincini aziz Türk milleti 12 Kasım depreminde de göstermiştir. Güzel ilimiz Düzce'nin bir daha böyle felaketlerle karşılaşmamasını temenni ediyor, depremler ve tüm doğal afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.”

Haber; C. ÜSTÜNER