AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Öncü TV ekranlarında cuma akşamları izleyicisiyle buluşan Kitabın Ortasından programına konuk oldu. Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın sorularını yanıtlayan Keşir, Düzce ve Türkiye gündeminde öne çıkan konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Özkoç’un yaptığı ciddi bir provokasyondu”

İlk olarak CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'un düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içeren sözlerin hakkında konuşan Milletvekili Keşir, şu ifadeleri kullandı:O olaydan bir gün sonra Sayın Putin ve Cumhurbaşkanımızın görüşmesi vardı. Bu planlanan bir görüşmeydi. Basın açıklamasını kabul etmek mümkün değil. Sadece AK Parti açısından bakmasanız bile siyasi ahlak açısından, Anadolu insanının bakış açısından, bir partinin liderine, 82 milyon kişinin Cumhurbaşkanına ve üstelik İdlib’de menfur olay gerçekleşmişken, böyle bir sıcak gündemi yaşarken, hakikaten siyasi nezaketsizlik çok hafif kalan bir ifade. Onun kelimeleriyle ona cevap vermeye hakikaten insan mahcup oluyor, utanıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil, ne siyasi açıdan ne de insani açıdan. Akabinde de zaten genel kurulda aynı tonda konuşmaya devam edince tansiyonları bilerek gerdiğini düşünüyorum. Parlamento görmek hiç istemediğimiz bir tablo yaşandı o gün. Ama ciddi bir provokasyondu. Ben hukuk önünde hesap vereceğine inanıyorum yani, Sayın Cumhurbaşkanımız zaten 1 milyonluk tazminat davası açtı ayrıca biliyorsunuz ve hukuk önünde bunun hesabını verecek.”

“CHP içinde hesaplaşma varsa buna Sayın Cumhurbaşkanı kurban edilemez”

Milletvekili Keşir şöyle devam etti:“CHP içinde bir hesaplaşma mı var bilemem ama Sayın Cumhurbaşkanı buna kurban edilemez. Buna asla kamuoyu izin vermez. Biz AK Parti olarak da izin vermeyiz. 1 gün sonra Rusya’da görüşme var ve hakikaten Türkiye için değil bölge için tarihi bir görüşme bunun öncesinde hiç olmayacak bir şey. Söz konusu ülkenin çıkarlarıysa, ülkenin uluslararası görünürlüğüyse kale gibi dimdik durmayı bilmemiz lazım. Bizim orada arkadaşlarımız darp edildi, hatta bir milletvekilimizin el tarağı kırıldı. Hakikaten parlamentonun hak etmediği bir fotoğraf o. Bu fotoğrafa sebep olanlar kamuoyuna bunun hesabını verirler inşallah. 27 Şubat akşamından itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız bir diplomasi trafiği başlattı bütün Avrupa başkanlarıyla bir telefon trafiği başlattı ve daha önce Avrupa ve Amerika’nın baktığı Türkiye değil bugünkü Türkiye. Daha önce bu tür diplomatik görüşmelere Türkiye hep bir sıfır aşağıda başlıyordu. Bugün artık onlarla başa baş müzakere edebilen, almak istediğini de masaya çok rahat koyan ve almak istediğini de masadan alabilen bir Türkiye var.”

“Ateşkes tek taraflı sağlanmadı”

Türkiye ile Rusya arasında varılan anlaşmaya bağlı olarak Suriye'nin İdlib kentinde yürürlüğe giren ateşkese ilişkin konuşan Milletvekili Ayşe Keşir, şunları kaydetti:“Cumhurbaşkanımız Rusya görüşmesinden sonra çok net bir şey söyledi; “Rejimin herhangi bir ateşkesi bozacak bir tavrıyla karşılaşırsak, bütün savunma ve saldırı hakkımızı sakı tutuyoruz.” Bu çok önemli bir şey. Ateşkes tek taraflı sağlanmadı, ilan edilmedi yani orada rejimin tavrı önemli. İstanbul sözleşmesi 2011 yılında imzalandı ben o zaman milletvekili değildim. İstanbul sözleşmesi nedir? Kadına karşı şiddetle mücadele uluslararası sözleşmesi. Tek dayanağı kadına karşı yapılan şiddetle mücadeledir.”

Hızlı tren projesinde son durum

Düzce’den geçmesi istenen hızlı tren projesindeki son durumu paylaşan Keşir, şöyle konuştu:Çok teknik bir konu Düzce’de iyi niyetle çalışan arkadaşlarımızın elinde bir tez var. Şu şartlarda bu tren buradan geçebilir. Ben mühendis değilim, bunu yapacak olana Ulaştırma Bakanlığı ve buradaki bütün büyük projeleri Marmaray’ı, 3. köprüyü yapan proje ekibiyle ben bizim arkadaşları bir araya getirdim. Bir siyasetçinin yapabileceği yegane şey bu benim açımdan. Yaklaşık 2 saatlik bir görüşme oldu. Arkadaşlarımız ellerindeki dokümanları anlattılar ve akabinde biz Ulaştırma Bakanlığı ile birkaç kez görüştük. Dediler ki biz sizin verdiğiniz veriler üzerinden güzergah çalışmamızı yapıyoruz şuanda, bu aşamadan pozitif bir sonuç aldığımızda fizibilite çalışacağız. Bu çalışmayı bekliyoruz şuanda.”

“Bizde küskünler değil gönüller ordusu var”

Kongresi sürecinde olan partisi hakkında değerlendirmeler yapan Keşir, şu ifadelerde bulundu:“AK Parti yaklaşık 19 yıldır kendini ispatlamış bir parti. Kongre süreçlerimiz tazelenme süreçlerimiz. Bakın gençlik kolları başkanımız yaş haddinden dolayı görevi bıraktı ve yeni arkadaşımızla tazelendik. Bizde bu tazelenmede geride kalan arkadaşlar başka partilerde küskünler ordusu oluşturur ama bizde gönüller ordusu oluşturur ve biz partimiz içinde her sorunu oturup konuşabilen ilçede ya da ilde fark etmez.”

“AK Parti’nin şuan bir il başkanı var”

“AK Parti Düzce İl Kongresi’nde mevcut İl Başkanı Mustafa Keskin ile mi devam edilecek?” sorusu üzerine Milletvekili Ayşe Keşir, “AK Parti’nin şuan bir il başkanı var. Bunun üstüne söz söylemem yani.” dedi.

“Bir ticari faaliyet iki kişiyi ilgilendirir, bu kamuoyunun konuşacağı bir konu değildir”

Geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında, “Har vurup harman savurma dönemi bitti. AK Parti olarak Düzce’de hiçbir esnafa borcumuz yoktur” diyen AK Parti İl Başkanı Keskin’e soru yöneltmek için söz alan Oxijen Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Cingirt’in “Bizim AK Parti’den alacağımız var.” demesi ve sonrasında yaşanan polemik hakkında konuşan Keşir, şunları söyledi:

“Hiç hoş değil. Şunu söylemem lazım, bir ticari faaliyet iki kişiyi ilgilendirir bu kamuoyunun, gazetecilerin, konuşacağı bir konu değildir. Ben il başkanımızın kiralar, SGK primleriyle ilgili nasıl çabaladığını biliyorum. Bu bizim çözemeyeceğimiz bir konu değil. Dediğim gibi iki kişi ya da iki kurumu ilgilendirir. Kamuoyunda, sokakta ya da kahve köşesinde, televizyon stüdyosunda bir siyasetçinin konuşacağı konu değil. Memleketin bir sürü meselesi var, biz bu konuyu çözeriz.”

“Faruk Özlü sayesinde bizim ölçeğimizde bir il bugün Rusya’ya taş ihraç ediyor”

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’den övgü dolu sözlerle bahseden Keşir, şu ifadeleri kullandı:“Benim partimde önce milletvekili olarak sonra sayın bakanımız olarak şimdi de belediye başkanı olarak yol yürüdüğümüz partideki yoldaşımız. Faruk Özlü’nün kariyeri 8-10 ay belediye başkanlığıyla başlamadı. Sanki Faruk Özlü belediye başkanı olunca kariyeri başlamış gibi rüzgar estirmesin kimse. Biz yerel seçim kampanyasını beraber yaptık ve o dönem belediye başkanı adayımız olarak taahhüt ettiğimiz şeyler vardı. Bakın Düzce’de ne kadar konuşuldu bilmiyorum Ankara’da konuşulan bir şeyi söyleyeyim bizim ölçeğimizde olan bir il bugün Rusya’ya taş ihraç ediyor belediye üzerinden. Düzce kamuoyu bunu ne kadar konuşuyor bilmiyorum ama Ankara bunu konuşuyor.

“Bölge ortalamasında daha pahalı değilizdir”

Otobüs biletlerindeki artış için “Otobüs fiyatlarını seçim kampanyamızda da söyledik bölge ortalaması ne ise o olacak diye söyledik. Bölge ortalamasında daha pahalı değilizdir biz.” diyen Keşir, söz Gölyaka’nın turizm bölgesi ilan edilip edilmeyeceği konusunda geldiğinde şu ifadeleri kullandı:

“Sıfırdan bir yatırıma kalkışmadık”

“Efteni Gölü’nün projesi Faruk Özlü’nün bakanlık döneminde hazırlanmıştı ve projesi onaylandı. Dolarda yaşadığımız spekülasyonlar hiç öngöremediğimiz bir şey o anlamda biz yarım kalan projelere yönlendik ve sıfırdan bir yatırıma kalkışmadık.”

“Eski sanayi kentsel dönüşüm büyük bir proje”

Eski Sanayi Çarşısı’nda uygulanacak Düzce’nin 2. kentsel dönüşüm projesi ile alakalı görüşlerini de aktaran Milletvekili Ayşe Keşir, şu ifadeleri kullandı:“Bu çok büyük bir proje. Burada şuna bakmak lazım Düzce’nin menfaatine mi, değil mi? Burada mülk sahibi vatandaşları mağdur etmeden ya mülk sahibi olmayıp kirada olan esnafı mağdur etmeden çözüm üretmekle ilgili alternatifler var bu da zaten devlet üzerinden hiçbir şüpheye fırsat vermeden TOKİ üzerinden yapılması öngörülen bir konu.”