Ak Parti İl Başkanı Hikmet Keskin Öncü Medya Gruba yaptığı ziyarette Düzce gündemine dair önemli açıklamalar yaptı. Keskin, Ak Parti Düzce İl Teşkilatı tarafından gerçekleştirilecek olan Osmanlı İmparatorluğunun 717. Kuruluş Yıldönümünde “ Kuruluşu 717. Yılında Osmanlı’yı Anlamak” adlı programına davet ederek sözlerine başladı.

“BAZI VATANDAŞLAR DURUMU ŞOV HALİNE GETİRDİLER”

3-4 yıl öncesine göre Düzce’de vahşi depolama yapıldığını hatırlatarak soruna değinen Keskin sorunun kaynağına ve yaşananlara ilişkin konuştu: “Sıkıntı şuradan kaynaklanıyor: Sizin de evinizin önünde bir gün çöp dursa sizde rahatsız olursunuz. Tesis için Dünya’nın her yerinde uygulanan bir sistem uygulandı. Düzce’nin çöpünü bir yere dökmek zorundayız ve burası belirlenmiş bir yerdir.

Bu durumu bazı vatandaşlar şov haline getirdiler. Biliyorsunuz ki Cumhuriyet Halk Partisi’nin geleneğinde şov vardır. Geçmişten beri anca o işi yapıyorlar. Hizmet, fikir ve proje üretmek yerine şov mantığıyla hareket ediyorlar. Biz bunu söyleyince de kızıyorlar. Siyaset problem üretme mekanizması değildir. Çözüm üretme mekanizmasıdır. Ak Parti iktidarı 13 yıldır çözüm üretiyor. Çözüm ürettiği içinde milletimizden yüzde 50 oy alıyor. O nedenden dolayı da Düzce’de yüzde 71 oy alıyoruz. Bir grup insan yaşananları provoke etmeye çalışıyorlar. Biz hemşerilerimizin hassasiyetini anlıyoruz. Buradaki en büyük problem depolama alanındaki çöpün kokusudur. Çöp sızıntısına engel olmak için bütün tedbirler Düzce Belediyemiz ve İl Özel İdaremiz tarafından alınmıştır. Bu konuyla alakalı hiçbir sıkıntı yok fakat çöp döktünüz alanlar kokar. Bu kokunun azaltılması için Düzce Belediyemizin ve belediye başkanımızın çok büyük bir hassasiyeti var.”

PROJE BİTMİŞ OLMADIĞI İÇİN PROBLEM YAŞANIYOR

Sorunun çözümü için çalıştıklarını belirten Keskin nasıl bir yol izleyeceklerini anlattı. “Çalışmalarımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla, Düzce Belediyemizle ve Düzce Valiliğimizin koordinasyonunda İl Özel İdaremizle devam ediyor. Buradaki proje bitmiş olmadığı için problem yaşanıyor ancak çöpü bir yere dökmek zorundayız. Dökmek demek de oradaki vatandaşlarımızı mağdur etmek anlamına gelmiyor. 6 kilometrelik bir boru hattıyla Düzce Belediyemiz havalar düzeldiği andan itibaren imkanlar ölçüsünde kokuya neden olan birikmiş haldeki sızıntı suyunu Düzce Belediyesinin hali hazırda bulunan arıtma tesisine yönlendirecek. Koku sorunu da çözülecektir. Çalışmalar sürüyor ama bu akşamdan sabaha olacak bir şey değil.”

“ALGI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR”

Keskin, sorun hakkında iletişim eksikliğine vurgu yaparken hem süreç hakkında hem bilgi verdi hem de yaşananlara yönelik eleştirilerini aktardı. “ Orada yaşayan hemşerilerimizle iletişimde bir kopukluk olduğu için maalesef bu detayları bilmiyorlar. Belediyemizin vatandaşları bilgilendirmesiyle ilgili çalışmaları devam ediyor. Bir de bölgede uygulanan ilaçlandırmanın artırılmasıyla ilgili bir projeleri var. Çöpten sızan suyun Melen Suyuna karıştığı gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Kesinlikle öyle bir şey yok. Bölgenin izolasyonu yapılmıştır. Çöp suyunun bırakın dereye tesisin yapısı itibariyle toprağa bil karışması mümkün değil.”

“İĞNEYİ KENDİLERİNE ÇUVALDIZI BİZE BATIRSINLAR”

Tesisi incelemeye gelen CHP Milletvekilleri için konuşan Keskin, CHP’lilerin önce kendilerine bakmalarını istedi. “CHP Milletvekillerinin İstanbul’dan buraya gelmelerine gerek yok. 81 vilayetimiz içinde CHP’nin belediyeleri var. Bence ilk önce gidip orada çöp depolamalarının nasıl yapıldığını görsünler ve ilk önce onları meclis kürsüsünde söylerlerse seviniriz. İğneyi kendilerine çuvaldızı bize batırırlarsa çok daha iyi olur. Kendilerini gözden geçirmeleri gerekir. Hizmetin karşılığında mutlaka aksaklıklar eksiklikler olabilir. Biz Düzce’de yüzde 71 oy niye alıyoruz? Onlar önce kendilerini çek etsinler. Ondan sonra bize laf yetiştirebilirler, biz onları yine dinleriz. Düzce hepimizin memleketidir.”

“ÖZEL SEKTÖRDE PROBLEM OLMADI”

Keskin üreticilerin tepkisine neden olan fındık fiyatlarına ilişkin düşüncelerini beklemekle hata yaptıklarını belirterek dile getirirken özel sektörün fiyat açısından faydasını gördüklerini paylaştı. “Özel sektörde değerlendirilen fındıkla ilgili uzun zamandır bir problem olmadı. Fındık alanında çalışan birçok tanıdığımız var. Fiyatında düşüş geçici bir süre oldu. Fındık artık özel sektördedir. Özel sektöründe faydalarını gördük. Daha önce devlet fiyat açıklıyordu. Fındığın fiyatı açıklanan fiyatı geçemiyordu. Bende fındık üretici bir aileden geliyorum. 3-5 yıldan beri fiyat beklentimiz 9-10 lirayken ben mesela geçen yıl 15-16 liraya sattım. Bu yılda 13-14 liraya sattık. Bazı üreticilerimiz bekletti. Üretici fındığını emanete teslim ediyor. Tüketici o fındığı kullanıyor. Aslında bir nevi alt yapılarını hazırlıyorlar. Başka fındığa da ihtiyacı olmayınca fiyatı düşüyor.”

“FİYAT YÜKSELECEK”

Keskin son olarak Tarım Bakanlığının yapacağı çalışmayla fiyatların artacağını sözlerine ekledi.

“İkincisi devlet fındığa müdahale edeceği zaman kaç paraya kadar müdahale edeceğini bilemez. Böyle bir alt yapı yok. Fındığın özel sektörde olması fındıkçı ailelere bir artı getirdi. Ben 15 liraya iyi bir fiyattan sattım. Bu fındığa devlet müdahale etmesin, üretici zor durumda kalsın anlamına gelmiyor. Tarım Bakanımızın bu bir çalışması var. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) devreye girecek. Fındığın fiyatı yine yüksek olacak. Benim tahminim üretici mağdur olmayacak. Biraz daha sabredilirse bu konu çözülecek.”


Haber:Y.SEVER