Ankara Düzceliler Derneği Başkanı Semih Kıbrıs, hızlı tren için Gölyaka Saçmalıpınar'da ön etüt çalışmalarına başlanmasının ardından kamuoyunda "Hızlı tren nedir, Düzce'den geçecek mi, durak olacak mı?" gibi soruların oluştuğunu ve bununla ilgili Düzce halkını bilgilendirme gerekliliği hissederek açıklama yapma kararına vardığını bildirdi. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nda basın toplantısı düzenleyen Kıbrıs, haritalar eşliğinde hızlı tren hakkında bilgi verdi. İki farklı hızlı tren projesi olduğuna dikkat çeken Dernek Başkanı Semih Kıbrıs, Ankara Düzceliler Derneği olarak mevcut tüm projeleri inceleyip birçok kurum ve kuruluşlarla görüşerek 6 yıl önce hızlı tren projesini sunduklarını belirtti.

 

Tamamen insan odaklı bir proje

 

Kıbrıs, "Düzceli hızlı trenin Düzce'den geçeceğini bilmiyor. Ankara Düzceliler Derneği olarak tam 6 yıl önce bu projeyi geliştirdik. Biz bu projeyi hızlı tren değil, elektrikli tren adıyla sunduk yüksek maliyetli olduğundan kabul görmedi. 2 farklı projede Düzce'nin yer alması için ciddi çalışmalarımız oldu. Bu yeni projeler fizibilite aşamasında henüz kesinleşmiş bir durum yok. Hat güzergahında tüm detaylar incelendi. Proje üzerinde bazı değişiklikler yapılabilir. Yerleşim yerine girmeden tarım arazilerinden ormanlardan ve meralrdan da geçebilir. Düzce'nin dahil olduğu güzergah Ankara-Sincan-Ayaş-Çayırhan-Beypazarı- Nallıhan- Mudurnu'nun güneyi Düzce Gölyaka'nın Güneyi Saçmalıpınar Köyü'nden Akyazı'nın güneyi Adapazarı-İzmit-İstanbul şeklindedir. Toplam 414 km'dir. Çift hatlıdır. 5 metrye ulaşan tüneller vardır. Hükümetimizin ve bakanlığımızın bu projeyi en kaliteli en ekonomik yapacak olan ülkelerle görüşmüş ve görüşme halindedir. Tamamen ülke menfaatli, insan odaklı bir projedir" ifadelerini kullandı.

 

Düzce'nin desteğini istiyoruz

 

Derneğin Kurucusu Burhan Batur da Düzceliler'den destek istedi. Batur, "Düzce ve Düzce'nin sosyal ve kültürel hayatına katkı sağlayacak çalışmlar yaptık. Semih beyle birlikte bir çok konulara el attık. Bu konuda çok yeni. Bu konunun da peşini bırakmayalım. Biz Ankara'da bürokrasi ile her zaman çalışma içerisindeyiz ama Düzce'nin de desteğini istiyoruz" diye konuştu.


Haber: S. KAŞKIR