Bolu Belediye Başkanı Aladdin Yılmaz'ın, Düzce tarihini 70 yıldan ibaret olduğunu yönündeki açıklamasına Düzce Ankaralılar Derneği Başkanı Semih Kıbrıs'tan tepki geldi.
Okumayı seven ve Osmanlı Türk Tarihine meraklı biri olarak Düzce tarihini defalarca araştırdığını ifade eden Kıbrıs, yaptığı yazılı açıklamada "Sayın Bolu Belediye Başkanımız tarih noktasında yanlış bilgilendirilmiş,bu manada Düzcepazar ve Üskübü ‘nün tarihi en az Bolu kadar eskidir ve bir çok resmi belgede mevcuttur."dedi.

ALADDİN YILMAZ'IN "BAŞKAN DÜZCE'Yİ DİLİNE DOLADI" HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

Açıklamasında tarihi kaynakları da paylaşan Kıbrıs, "Evliya Celebi’nin sonradan tertip edilen defterlerdeki kayıtları esas alarak verdiği bilgiye göre, Bolu'nun ilk kitabeti Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmıştır. Yükselme devrinde İmparatorluk merkezi İstanbul’dan gönderilen emirlerde“Düzce Pazar” ifadesi ilk kez resmi olarak geçmiştir.(16. Yüzyılın ikinci yarısında Düzce, ovadaki kalabalık köyler tarafından Pazar mahalli olarak seçilmiş ve bu yüzden ova ortasındaki bu yerleşim yerine Düzce Pazar denmiştir.)"ifadelerini kullandı.
Evliya Çelebi'nin 1645’te Üsküdar Erzurum yolculuğu esnasında Düzce'ye de uğradığını hatırlatan Kıbrıs, Çelebi'nin Düzce ile ilgili şu şunları kaydettiğini bildirdi:
“Buradan da (Akçakoca) geçtikten sonra yine şarka 12 saat ormanlar içinde giderek Düzce Pazar Kasabasına geldik. Burası Bolunun nahiyesidir.Osmanlı kaynakları, Konur Alp'i, Konuralp İli fatihi olarak göstermektedir. Bu fethi takip eden yıllarda Konur Alp Hicri 726’da Bolu Kalesini de Rumlardan aldı. Bolu ve havalisinin ilk Valisi Konur Alp idi. Fakat Konur Alp Padişahın yanından hiç ayrılmazdı onun için Bolu Vilayetinin (Konrapa eyaleti) idaresini kendi arkadaşlarından Sungur Bay Şemsi ye bıraktı. 1328’ de ölümünün ardından Konuralp’e gömüldü ve Konrapa eyaleti Sultanönü sancağına bağlanarak Şehzade Murat Beye verildi ve kendi adına idare için bir vekil gönderildi. Konrapa eyaleti 1324 yılından itibaren 1692 senesine kadar Sancak Beyleri tarafından idare edilmiştir. (Birinci Mutasarrıflık Devri)"

Haber: S. KAŞKIR