Hükümet kıdem tazminatı yerine yeni bir düzenlemeye gidiyor. Buna göre, kıdem tazminatı yerine her çalışan için çalışırken aldığı maaş tutarı üzerinden yapılacak kesintiye göre bir fon oluşturulacak ve işsiz kalındığında bu fondan para alması sağlanacak.

Çalışma Bakanlığı’nın bu konu üzerinde yaptığı çalışmaya göre, üç alternatif üzerinde duruluyor. İlk alternatif işsizlik sigortası’ndan yararlanmanın kolaylaştırılmasını içeriyor. Bu alternatife göre, kıdem tazminatı kaldırılarak işsizlik sigortasından yararlananların sayısının üç kat artması öngörülüyor. İkinci alternatif, her işçi için yatırılan primlerin ortak bir fonda toplanması ve işçilerin mevcuttaki kadar kıdem tazminatı almasını içeriyor.

Üçüncü alternatif ise, işçilerin bireysel hesaplarında izlenerek nemalandırmaya gidilecek. Yani işveren işçiye kıdem tazminatı ödemek yerine, her ay işçinin fondaki hesabına, ücretin belirli bir oranında prim yatırması, işçinin de işten ayrıldığında fonda biriken parayı nemasıyla alması öngörülüyor.