Somali`de yaşanan kuraklığın ve felaketin boyutlarını bizzat giderek yerinde görenlerden biri olan MEMUR SEN Düzce Şube Başkanı Orhan Kılıç, felaketin bu boyuta ulaşmasındaki nedenlerini anlattı.

Kılıç ülkede tam bir kaotik ortam olduğunu belirterek “Ülkeyi belirli kategorilerde yönetecek bir güç olmadığı için ülkenin tamamı aç ve sefil duruma gelmiş.” şeklinde konuştu.

Kılıç,“Ülke tamamen kaotik bir ortam içerisinde. Ülkede kendi ülkesinin yöneticileri olmayan başka yöneticiler ve askeri birlik tarafından yönetilen bir ülke. 12 milyonun hepsi aç. Günde sadece hastanelerde 6 ila 12 arası çocuk ölüyor. 12 milyon ülkeden bahsediyoruz. 12 milyonun hepsinin aç olması bana ilginç gelmişti. Neden hepsi aç? Neden hepsi başkentte doğru hareket ediyor? Buradaki birinci temel kıtlık ve kuraklık. Ama ikinci temel sebep ülke sahipsiz ve çobansız bir duruma düşmüş. Yani ülke insanlarını organize eden bir güç var.”dedi.

Ülkede 20 yıldan bu yana açlık yaşandığının altını çizen Kılıç, “Neden duymadık. Burası da tüm insanlığın vicdanı ile ilgili sorgulanması gereken bir durum olduğunu oraya gidince gördüm.”ifadelerini kullandı.

Kılıç“Ülkede ticaret yapılıyor. Alım-satım yapılıyor. Ama ülkeyi belirli kategorilerde yönetecek bir güç olmadığı için ülkenin tamamı aç ve sefil duruma gelmiş. Şimdi biz Somali’deki açlık ve sefaleti yeni duyduk. Ama bu durum 20 yıldan beri yaşanıyor. Neden duymadık burası da tüm insanlığın vicdanı ile ilgili sorgulaması gereken bir durum olduğunu oraya gidince gördüm. 1990’dan beri Somali’de iç savaş devam ediyor. Ülkede trajedi hatsafada. Ancak dünya enformasyonunu elinde bulunduran güçler bu bölgede karartı uyguladı ve bunun sonucunda dünya Somali’yi duymadı. Unuttu, bilinçli olarak unutturuldu.”dedi.

Haber; S. KAŞKIR