Düzce'de geçtiğimiz günlerde ilki gerçekleştirilen Güç Birliği Platformu'nun Kırıkkale'den örnek alındığı ortaya çıktı. "Daha güzel bir Kırıkkale için..." sloganıyla yola çıkan Kırıkkale Güç Birliği Platformu 4. toplantısını geride bırakırken oluşuma öncülük eden başta Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın aralarında bulunduğu 3 milletvekilinin AK Parti'de önemli görevlerde bulunması sorunların çözümünde etkin rol oynuyor.
2 ildeki büyük farklar
Kırıkkale Milletvekilleri Beşir Atalay, Oğuz Kağan Köksal ve Ramazan Can'ın oluşumuna ön ayak olduğu ve ilin bürokratı, yerel yöneticisi, siyasetçisi ve sivil toplum örgütü temsilcilerini harekete geçiren platformun bir benzeri geçtiğimiz günlerde Vali Adnan Yılmaz ve MÜSİAD'ın işbirliğinde Akçakoca'da gerçekleştirildi. Ancak Kırıkkale'deki güç birliği ile Düzce'deki güç birliğinin arasında büyük farklar bulunuyor. Bakıldığında iki ilin de AK Partili 3 milletvekili bulunurken Kırıkkale'nin başbakan yardımcısı ve komisyon başkanlıkları görevinde bulunan milletvekilleri illerini adeta Ankara'nın arka bahçesi konumuna getirdiği görülüyor. Düzce'de ise hala çözülmeyi bekleyen yılların sorunları olması Ankara nezdindeki durumumuzu ortaya koyuyor.
Vakıftan hiçbir temsilci yok
Diğer yandan Kırıkkale'de güç birliğinin tam anlamıyla sağlandığı görülüyor. İlin gelişmesine katkı sağlayacak tüm kurum ve kuruluş temsilcileri her toplantıda hazır bulunarak görüşlerini, önerlerini ve taleplerini dile getirirken Düzce'deki ilk toplantının fotoğraf karelerine bakıldığında ise çok az sayıda temsilcinin yer aldığı ve adında Düzce kalkınma ve tanıtma bulunan vakıftan hiçbir temsilcinin yer almadığı gözlendi. Düzce'nin gelişmesi adına kurulan ve özellikle Düzce Üniversitesi'nin bu günlerde gelmesinde başlattığı kampanyalar ve çalışmalarla önemli katkıları olan vakfın ilk toplantıya davet edilmemesi bütünlüğün henüz sağlanamadığını gösteriyor.
Siyasetçiler sorun çözer hale gelmeli
Kırıkkale, hem dayanışmanın artması hem de masaya yatırılan sorunların en kısa zamanda çözülmesi adına devam ettirdiği toplantılarda büyük mesafe katederken Düzce'nin bu toplantılardan ne kadar yararlanacağını zaman gösterecek. Düzce'nin neredeyse 10 yıldır gündeminde olan sorunlara bir çok platformda çözüm aranırken gelinen noktada somut bir gelişme kaydedilmemesi toplantıların konuşmadan öteye gidemediğini gözler önüne sererken yine siyasetçilerin de Kırıkkalde olduğu gibi Ankara ayağında sorun çözer hale gelmesi bekleniyor. 3 miletvekilinin de 3 dönemdir iktidar partisinden olduğu düşünüldüğünde çözümlerin bu kadar uzun zamana yayılması eleştiri oklarının da yönelmesine neden oluyor.
Düzce'de de nefer gibi hizmet gerekiyor
Kırıkkale'de gerçekleştirilen toplantılar irdelendiğinde her kurumun kendi alanında çözüme ortak olduğu görülürken özellikle sivil toplum örgütlerinin ilde nefer gibi kamu hizmeti verdiği bizzat Belediye Başkanı Veli Korkmaz tarafından sık sık dile getiriliyor. Düzce'deki STK'lara bakıldığında ise bir çok örgütün başında yıllardır aynı isimlerin yer aldığı ve bu isimlerin yıllardır buna benzer toplantılara katılarak aynı sorunları konuştuğu biliniyor. Ancak toplantılarda masaya yatırılan konuların hep aynı olması Düzce'deki STK'larda da nefer gibi bir hizmetin söz konusu olmadığını ortaya koyuyor.
Bu kez çözüm şart

Düzce ve Kırıkkale'deki güç birliği toplantılarının analizi böyle. Şimdi Düzce, Şubat ayında 2. toplantıyı yapmaya hazırlanıyor. Vali Adnan Yılmaz imzasıyla tüm kurum ve kuruluşlara gönderilen yazıda "Düzce'mizin kalkınması ve ülkemizde hakettiği yere kavuşmasına, gelecek vizyonuna katkı sağlayacak "Düzce'nin Güç Birliği Platformu" başkanlığımda harekete geçirilmiştir" denilerek destek çağrısı yapılırken bu toplantılardan Düzce'nin ne kazanacağını zaman gösterecek. Yıllarca Düzce'nin geleceği için toplanan isimlerin bu kez çözümde etkin rol oynaması beklenirken Kırıkkale'deki gibi sağlanan 'güçlü' birlik ve dayanışmayla herkesin çözüm için elini taşın altına koyması umut ediliyor.

Haber; C. ÜSTÜNER