Erol Tayhan’ın sunduğu “GÜNLÜK” programında Düzce’nin günlerdir gündeminde olan “Görüntü Kirliliği ve Çarpık yapılaşma” konusu akademisyenlerin bakış açısıyla değerlendirildi.


Günlük Programına Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekan yardımcısı Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Kıvanç Ak ve Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi ve aynı zamandaTMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Yerli konuk oldu. Ak ve Yerli, bir kenti oluşturan parametreler hakkında bilgi verdi, Düzce’nin dinamiklerinin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.


DÜZCE’NİN MARKASI BELİRLENMELİ 

Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Kıvanç Ak, “kente girildiğinde algılanan etmenlerin başında yollar, sınırlar, kavşak noktaları odak noktaları olan “Lankmark”lar olmalı. Mesela Ankara dediğimizde Atakule yada Anıtkabir gelir. Bunlar kentin markasıdır. Kent kimliği oluşturulmalı.” dedi.

YEŞİL ALAN İSMİNDE KALIYOR


Öğretim Üyesi Özgür yyerli ise Düzce merkezde azalan yeşil alana dikkat çekti. Yerli, Özellikle şehir merkezindeki betonlaşmanın yeşilliği öldürdüğünü ifade etti.


Yerli,” yeşil alanlar bir kente nefes aldırır. Düzce’nin kentsel koridorlarından biri de Asar Deresi, bulvarlar. Bunları olanak haline dönüştürmeliyiz. Bugün baktığımızda hiçbir Düzcelinin Asar Deresi kenarına gidip, yeşil alan ihtiyacının gideremez. Düzce kent merkezinde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 0,83 metrekare bile değil. Kanunda görülenden 10 katından az. Yeşil alan isminde kalıyor. ” diye konuştu.


ESTETİK KURUL ŞART

İki akademisyen, Şehrin Görüntü Kirliliğinin giderilmesi konusunda bazı illerde uygulanan “estetik kurul” uygulamasının belediye bünyesinde kurularak faaliyete geçmesi gerektiğini belirtti. Bu konuda disiplinler arası bir uygulamanın şart olduğuna vurgu yapan Yerli ve Ak, belediyenin radikal kararları hayata geçirmesinin gerektiğini bildirdi.



Öğretim Üyesi Özgür Yerli, Tek tip tabela, naylon poşetten kese kağıdına, flashmood gibi kısa vadede yapılacak örneklerin Düzce’de de uygulanabileceğini dile getirdi.

 

HABER:S.KAŞKIR