Türkiye’de özellikle bazı şehirlerde kış aylarında artan hava kirliliği tartışılmaya devam ediyor. Kirlilikte ön sıralarda yer alan iller için uzmanlar çözüm önerilerini sunuyor.
DEVLET DESTEKLİ DOĞALGAZA TEŞVİK ŞART
Isınma ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan kömürlerin analizinin şart olduğunu söyleyen uzmanlar kalitesiz kömürün yakılmamasını, halkın devlet destekli doğalgaza teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyor.

YEŞİL ALANLAR KORUNMALI
Havada artan kirliliğin dağılmasında yeşil alanların etkili olduğunun altı çizilirken yeşil alanların korunması mümkünse artırılması yönünde görüşler dile getiriliyor.
TOPLU TAŞIMA ARTMALI
Kirliliğin bir başka önemli etkenlerden görülen trafikteki araç sayısı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun son verilerine göre Düzce’deki trafiğe çıkan araç sayısı 93 binin üzerinde… Uzmanlar, trafikte bekleyen araçların havayı hareket halinde olana oranla daha fazla kirlettiğini belirterek araç sahiplerini toplu ulaşıma teşvik edecek projelere önem verilmesini istiyor.
TOZ DA NEDEN
Kirlilikte bir başka önemli etken de toz. İlin farklı bölgelerinde bulunan şantiye alanları ve sokak tozu da kirlilik nedeni.”
ASLAN PAYI BELEDİYELERDE
Kirlilikle mücadelede edecek kurumlar arasında aslan payı belediyelere düşüyor. Piyasada satışı yapılan ve tüketilen kömürlerin denetlenmesi sokakları kirlilikten arındırılması, toplu taşımada kolaylık sağlanması önemli etkenler olarak görünüyor. Düzce’nin coğrafi şartlarından dolayı havadaki sirkülasyonun az olması, doğal koşullar oluşmadığı sürece kirliliğin ortadan kalkmamasında etkili oluyor. İmar ve şehir planlamasının hava koridorları oluşturacak bir biçimde dizayn edilmesi kirliliğin şehrin üzerinden kalkmasında etkili olabileceği belirtiliyor.
HALKA DESTEK ŞART
Şehirde ısınma ihtiyacını sobadan karşılamak zorunda olan vatandaşlar için evlerine doğalgaz tesisatı kazandırmak ve faturalarında kolaylık sağlamakta atılabilecek adımlar arasında görülüyor.

Haber:Y.SEVER