Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Hüseyin Köksal, Düzce’de son günlerde baş gösteren ve bazı öğrencilere jiletle saldırıda bulunan kız gruplarının şiddet eğilimleri altında yatan sebebin kendilerini kabul ettirmek olduğunu söyledi. Köksal, aileleri tedirgin olmamaları konusunda uyararak, tedirginliklerini yansıtmaları halinde çocukların kaygılarının daha da artabileceğini vurguladı.

Köksal, “Bu yaştaki çocuklarımızda kimlik çatışması sorunları yaşanabiliyor. Kendilerini kabul ettirilmek için bazı gruplar içine dahil olmak isteyebilirler. Kişiliğin tam olarak oturmadığı kritik yaş guruplarında kişilik bozuklukları gündeme gelebilir. Şiddet eğilimi altında yatan sebeplerin başında baskı ve tehdit yolu ile kendilerini kabul ettirebilme çabalarıdır.” Dedi.

Çocukların şiddete yönelmesinde etkili olan faktörleri incelerken ailevi ortamında dikkate alınması gerektiğini belirten Köksal, bu tür gruplara ilgi duyan ya da şiddet eğilimi gösteren çocukların ailelerini, zaman geçirmeden ilgili kurumlara başvurması noktasında uyardı.

Köksal, “Hemen çocuklarını tedavi yolarına gitmelerinde fayda var. Bu tür akımlara yönelen ya da şiddet eğilimi gösteren çocukların ailelerini de değerlendirmek lazım. Aile içinde ne gibi sorunlar yaşanıyor onları da bilmek gerekiyor. Ancak aile çocuklarının davranışlarını mustaripse zaman geçirmeden yardım alacakları kuruluşlara başvurmalarında yarar var.” dedi.

Bu tür saldırıların çocuklar üzerinde derin travmalar yaratacağını ifade eden Köksal, ailelerin sakin olmalarını ve kendi tedirginliklerini çocuklarına yansıtmamaları gerektiği belirtti.

Köksal “Bu tür saldırılara maruz kalan çocuklarda mutlaka travma yaratacaktır. Her an bir şey olacak mı stresi ortaya çıkacaktır. Bu nedenle aileler sabırlı olmalı ve çocuklarını anlamaya çalışmaları ve her an tedirgin davranışlar sergileyerek çocuklarını rahatsız etmemeleri lazım. Çünkü Kendi tedirginliklerini çocuklarına da yansır ve dolayısı ile çocukların duyduğu kaygı birken üçe katlanabilir. Bu nedenle ailelerin sakin olarak okul idarecileri ve kolluk kuvvetleri ile birlikte işbirliği içinde olmalarında yarar vardır.”diye konuştu. 

Haber; S. KAŞKIR