3 kat da yeterli olmadı!
Düzce gibi depremlerden sonra belediye meclisi kararı ile kat imar iznini 2 ile kısıtlayan Sakarya Belediyesi 2+çatı katı şeklindeki binaların yaygınlık göstermesi ile binaların 3 katlı olmasının yolunu açacak imar düzenlemesine gitti. Böylelikle 2015 yılında alınan kararla, şehir merkezindeki binaların 3 katlı olmasının önü açıldı. Ancak tıpkı Düzce'de olduğu gibi 3 kat da bazı kesimler için yeterli olmadı ve belediyeye baskılar başladı.

Müteahhitler imar izninin 4-5 kata yükseltilmesi talebiyle sık sık Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun kapısını çaldı ancak Başkan geri adım atmadı. Son olarak yerel basınla bir araya geldiği toplantıda bu konuya değinen Başkan Toçoğlu, yalnız kalsa da kat sınırlamasına direneceğini vurguladı.

"Yalnız kalsak da kat sınırlamasına direniyoruz"
Toçoğlu, "Depreme en büyük hazırlık sağlam zeminlerde sağlam yapılar inşa edilmesidir. Burada en büyük mesele kat sınırlamasıdır. Sakarya Türkiye’ye örnektir. Burada yeşil alanlarıyla, geniş yollarıyla, estetik mimarisiyle, insanların gökyüzü ile irtibat kurmasıyla en özel şehirler arasında yer alıyoruz. Yeni bir şehir çıktı ortaya. Çok katlı binaların olmadığı harika bir şehir çıktı ortaya. Kat sınırlamasına tepkiler aldık ama buna her zaman direndik ve direnmeye devam ediyoruz. Bu konuda bazen yalnız kalsak da bunun arkasındayız. Toplanma alanlarımız da belli. Kentpark, Kent Meydanı, Yenikent Park, Korucuk Park." dedi.

Düzce'de de yüksek kat baskısı var
Düzce'de ise 3 olan kat imar izni bugün bazı bölgelerde 4 ve hatta 5 kata kadar çıktı. Konuralp bölgesinde ise 40 katlı binalar telaffuz edilir oldu. Eski Başkan Mehmet Keleş döneminde belediyeden yüksek katlı binalara yeşil ışık yakan açıklamalar geldi. Ancak bir süre önce başkanlık koltuğuna oturan Dursun Ay yüksek katlı binalara taviz vermemek de kararlı olduğunu verdiği demeçlerle ortaya koydu. 1999 yılında iki kez büyük yıkım yaşayan Düzce'nin 1. derece deprem bölgesinde olması deprem riskini ortaya koyarken, kat sayısının giderek esnetilmesi inşaat kesimini mutlu etse de çoğu siyasi ve STK temsilcisinden tepki alıyor. Zemin sağlam olduğu sürece çok katlı binalar yapılabileceği savunması da kabul görmüyor. Sakarya'da olduğu gibi Düzce'de de yüksek kat baskısına artık taviz verilmemesi isteniyor.

Haber:C.ÜSTÜNER