Cari açığı ve bölgesel eşitsizlikleri azaltacak süper teşvik sistemi tamamlandı. Bu hafta açıklanacak sistemde, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksindeki veriler kullanılarak 81 ilin röntgeni çekildi. Her ilin lokomotif sektörüne destek verilecek. Öncelikli sektörlere yatırım yapana yüzde 80 kurumlar vergisi indirimi yapılacak.Yeni teşvik sisteminde ön plana çıkan başlıklar şöyle:

BÖLGE SAYISI ARTIYOR: Mevcut uygulamadaki 4 teşvik bölgesinin sayısı artırılırken, 81 ili kapsayan bir sistem oluşturuldu. Bölgesel teşvikler 5 bölgeye ayrılırken, her bir ilde desteklenecek sektörler tek tek saptandı. İllerin sosyo-gelişmişlik düzeyine göre teşvikler de 7 dereceli olacak.

ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER: Demirçelik, otomotiv, makine, kimya, tekstil ve tarım öncelikli sektörler olacak. Bu sektörler proje bazlı teşviklerden yararlanacak. Bu çerçevede yüzde 70-80'e varan Kurumlar Vergisi indirimi öngörülüyor.
STRATEJİK YATIRIMLAR: Enerji gibi stratejik yatırımlara özel teşvikler verilecek. Bu tür yatırımlarda katma değer, kurumlar vergisi başta olmak üzere vergi indirimleri uygulanacak.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Yeni sistemle bazı sektörlerde, ithalatın yerli üretime karşı maliyet avantajının ortadan kaldırılması hedefleniyor. Örneğin, demir çelik üretiminde enerji girdisinin teşvik edilmesiyle cevherden üretimin yerli olarak yapılması, böylece cevher ihraç edilip, ürün ithal edilmesinin önüne geçilmesi planlanıyor. Paket sadece yerli yatırımcıya değil yabancı sermayeye yönelik destekleri de içeriyor.
Hükümetin 2009 yılında hazırladığı ve illeri 4 bölgeye ayırdığı teşvik paketinde Düzce 1. Bölgede İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Bursa, İzmir gibi illerle birlikte yer almış ve deri ürünlerine teşvik verilmişti.

Haber; H. İŞCAN