Sık sık belli konularda kıyaslanan Bolu ve Düzce’de bir yine bir farklılık göze çarptı. Bolu İl Özel İdaresi'nde kira gelirleri 2013 bütçesinde 3 milyonu bulurken, Düzce İl Özel idaresi 990 binde kaldı. Düzce İl Özel İdaresi’nin Şerefiye Mahallesi’ndeki hizmet binasının satışı ve yine İl Genel Meclisi tarafından özel idare mülkiyetinde olan önemli noktaları elden çıkarma eylemi gündemdeki yerini korurken, 2013 yılı bütçesindeki bir detay dikkat çekti. İl Özel İdaresi 2013 yılı bütçesi kesin hesap incelemesi sonucunda idarenin özel geliri ve bakanlıklardan gelen tahsisli paralarla geliri 105 milyon 456 bin 349 TL olduğu açıklandı. Giderlerinin toplamı ise 89 milyon 949 bin 626 TL oldu.


Düzce Özel İdaresi'nin gelirinde önemli bir pay sahibi olan teşebbüs ve mülkiyet gelirleri ise 990 bin TL olarak açıkladı. Düzce İl Özel İdaresi bütçesine önemli gelir kaynaklarından biri olan mülkler bir bir satışa çıkarılırken, komşu il Bolu’nun mülk zengini olduğu görüldü. Bolu’nun 2013 yılındaki özel idare bütçesinde teşebbüs ve mülkiyet gelirleri 3 milyar 856 milyon 750 bin TL… Komşu il Bolu’nun sahip olduğu mülklerle Düzce İl Özel İdaresini katladığı görüldü.


Düzce satma peşinde!


İki il arasındaki 2013 yılı bütçesinde buna benzer başka kalemlerde de farklılıklar göze batarken, Düzce İl Özel İdaresi'nin satış yolunu tercih etmesi kafa karıştırdı. Akçakoca'daki mülkiyeti kuruma ait olan Çınar Oteli yıllarca satmamakta direnen Bolu İl Özel İdaresi başka bir araziyle takas yöntemine 2 yıl önce zar zor ikna edilmişti. Bu da gelir zengini komşu ilin mülklerini koruma yolundaki ısrarını gösterirken, Düzce'nin ise satma peşinde olduğu görüldü.


Gelirlerin nasıl arttırabiliriz çalışması yapmak yerine kıymetli-kupon arsa ve binaları satarak günü birlik çözümler peşinde olan Düzce İl Özel İdaresinin Bolu, Sakarya gibi komşu illeri örnek alması gerekiyor…

 

 

Haber;S.Kaşkır