Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün Düzce il genelinde ‘Doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılmasına’ yönelik açıklamaları kamuoyunda olumlu karşılandı. Düzce'de doğalgaz yatırımlarından ve işletilmesinden sorumlu olan DERGAZ Şirketi'nin Müdürü Mustafa Doğan, CHP İl Başkanlığı'nı ziyareti sırasında "Düzce Ovası’nda mahalle ve köy ayrımı yapmaksızın bütün bölgelerde doğalgaza geçme kararı aldık. Gücü olmayan ailelere kömür yardımı yerine doğalgaza dönüşüm yardımı yapılacak." açıklamasında bulunan Bakan Faruk Özlü’ye bu yöndeki girişimlerinden ötürü teşekkür etti ve dönüşüm sürecine dair açıklamalarda bulundu.

Temiz yakıta teşvik
Söz konusu kararın hava kirliliğinin önlenmesinde ve temiz yakıt kullanılmasında önemli etken olduğunu belirten Doğan, Düzce il genelinde ortalama 3 bin aileye kömür yardımı yapıldığına dikkat çekerek alınan karar gereğince yardım şeklinin doğalgaz sobasına dönüştürüleceğini söyledi.

3 bin aileye kömür yardımı yapılıyor
DERGAZ Müdürü Mustafa Doğan, bu konuda şu görüşlere yer verdi: “Düzce’nin coğrafi konumu hava kirliliğine çok müsaittir. Bir de nereden gelirse gelsin, kötü kömür kullanımı hava kirliliğinin ciddi boyutlara ulaşmasına neden oluyor. Bunun için temiz yakıt olan doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması zorunlu hale gelmektedir. Her yıl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yaklaşık 2 bin 800, 3 bin aileye kömür yardımı yapılmaktadır. Şimdi alınan karar gereğince ısınma ihtiyacı olan ailelere kömür yardımı yerine doğalgaz sobası verilmesi gündeme gelmiştir."

Belde ve köyler de yatırım programına alınıyor
DERGAZ Müdürü Mustafa Doğan, doğalgaz yatırım ağının genişleyeceğini işaret ederek doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılacağını ifade etti. Doğan bu konudaki gelişmeleri de şu şekilde açıkladı: “Beldeler ve köyler de doğalgaz yatırım programı içine alınıyor. Boğaziçi beldesi bunun içindedir. 2017 yılı içinde Kasım ayına kadar doğalgaz hat çalışmaları tamamlanarak, gaz verilecek. Bunun fizibilite çalışmaları bitirildi. Köyler için yasa değişikliği yapılması gerekiyor. Bunun için Sayın Bakanımızın girişimleri bulunuyor, yapılacak. Bunun için de süreye ihtiyaç bulunuyor. Yasa değişikliğinin gerçekleşmesiyle birlikte, alt yapısı tamamlanmış, güzergahları belirlenmiş yerlere şebeke döşenecektir. Dolayısıyla şebeke olan her yerde doğalgaz kullanılabilecektir. Şu anda Düzce il genelinde doğalgaz kullanımı yüzde 93’e yükselmiştir. Hat bağlanan 100 bin 632 dairede abone sayısı 93 bin 272’dir.’