Konuralp’in Düzce’ye bağlanması sürecinin küçük beldelerin ortadan kaldırılarak belediye sayısının düşürülmesine yönelik bir hükümet politikası olduğu değerlendirmeleri yapılıyor. Son zamanlarda benzer örneklerin çoğalması, Konuralp için yolun sonunun göründüğü anlamına geliyor.

Malatya Merkez ilçeye bağlı Dilek, Hanımınçiftliği, Konak, Orduzu ve Topsöğüt belediyelerinin tüzel kişiliğinin kaldırılarak merkeze bağlanması ile ilgili bir karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın imzaları ile yayınlanan Sınır Tespit kararı, Konuralp’in Düzce’ye bağlanma sürecinin ilişkilendirildiği 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nun 11.inci maddesine dayanılarak çıkarıldı.

Yasanın Konuralp’in tüzel kişiliğinin kaldırılması ile ilgili maddesinin, küçük belediyelerin ortadan kaldırılmasına, böylece belediye sayısının azaltılmasına yönelik bir hükümet politikasını uygulama amacı taşıdığı yorumları yapılıyor.

Uygulamanın daha da yayılması durumunda Konuralp’in merkeze katılmasının ardından sıradaki belde olan  Beyköy’ün tüzel kişiliğinin zaman içinde ortadan kaldırılmasının, hatta Düzce’nin nüfus büyüklüğü açısından en  küçük belediyesi olan Boğaziçi’nin bile aynı kaderi paylaşmasının kaçınılmaz olduğu düşünülüyor.

Bilindiği gibi hükümetin nüfusu iki binden az olan belediyelerin kapatılmasına yönelik bir çalışması da var. Hükümetin iller bankası payları düşük, ekonomik açıdan sürekli sıkıntı yaşayan belediyeler yerine, daha az sayıda, iller bankası payları yüksek, güçlü belediyeler ile hizmet dağıtımının yapılmasını amaçladığı belirtiliyor.

Her şey bir arada düşünüldüğünde ise, siyasi eğilimlerin de yasanın ilgili Maddesi kapsamına giren belediyelerin tüzel kişiliklerinin ortadan kaldırılması yönünde olduğu, bu nedenle Konuralp’in Merkeze bağlanması konusu ile ilgili üçlü kararname konusunda  tereddüt yaşanmayacağı değerlendirmesi yapılıyor.