Orman Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Ziraat ve Doğa Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Ormancılık Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hayati Zengin, Orman Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Akif Keten ve Doç. Dr. Engin Eroğlu, öğretim elemanları ve öğrenciler katılım sağladı.

“Sorun RNA kökenli virüslerde”

Virüslerin her zaman için hayatın ve bedenin içerisinde olduğunu söyleyerek sunumuna başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin, DNA ve RNA yapılarına sahip virüslerin olduğunu, DNA virüs çeşitlerinin insanların DNA’sı ile aynı yapıya sahip olduğu için, çekirdek zarını delip içimize kadar girebildiklerini söyledi. İnsan vücuduna yerleşen DNA kökenli virüslerin insanlar için tehlike arz etmediğini ifade eden Prof. Dr. İdris Şahin, sorunun RNA kökenli virüslerde olduğunu, bu virüslerin çekirdek zarını delemedikleri için çok fazla üremeye geçerek, bağışıklığı düşük olan kişilerde rahatsızlıklara yol açtığını dile getirdi.

“En iyi mücadele bağışıklık sisteminin güçlü tutulması”

Koranavirüsünün de RNA kökenli bir virüs olduğunu katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Şahin, etkisinin beklenenden fazla olma nedenini de yeterince dikkat edilmediğine bağladığını ifade etti. RNA virüslerinin kolay kırılıp mutasyona uğradıkları için onlarla en iyi mücadelenin bağışıklık sisteminin güçlü tutulması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İdris Şahin, el temizliğine ve insanlarla olan mesafe aralığına da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Bilgiden uzak duranlar korkularla yönetilir”

Bir yılda gripten ölen insanların koronavirüsünden ölen kişilerden daha çok olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. İdris Şahin, akciğer sorunu yaşayan kişilerin sağlıklı insanlara oranla daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi. Bağışıklığı güçlü ve sağlıklı kişilerin koronavirüsünden etkilenmeyeceğini söyleyen Rektör Yardımcısı, insanların korkularını virüsler hakkında bilgi sahibi olmadıklarına bağlayarak, bilgiden uzak kalanların korkularla yönetileceğinin altını çizdi.

Koronavirüsü ile mücadele süresince insanların; el temizliğinin önemini, soğuk havalarda birbirlerine fazla yaklaşılmaması gerektiğini, farklı ülkelerdeki insanların birbirine anlayışla bakabildiğini öğrendiklerini dile getiren Şahin, bu süreçte insanlar empati kurarak birbirlerine çokta uzak olmadıklarını anladıklarını söyledi.

“Bu virüs küçük büyük demeden herkese bulaşıyor”

Farkında olmadan koranavirüsünü atlatan çok fazla insan olduğunu dile getiren Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Tıp Fakültesi Dekanı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Şahin, bu virüsün küçük büyük demeden herkese bulaştığını; ancak akciğer sorunu olan kişilerde etkili olduğunu ve akciğer sorunu olan bu kişilerin nasıl kirli havalarda dışarı çıkmıyorlarsa, salgın hastalıklar esnasında da evde kalarak virüslerden korunabileceklerini söyleyerek sunumunu sonlandırdı.

Katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Prof. Dr. İdris Şahin’e yaptığı başarılı çalışmalar ve sunumu için Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.