Milletvekili İbrahim Korkmaz hasat mevsimine girildiği şu günlerde fındıkla ilgili açıklamalarda bulundu. Üreticilerin fındığını hemen piyasaya sürmemeleri konusundaki tavsiyesini de yineledi.

Tedbir alacağız

Gerektiğinde piyasaya müdahale etmek için tedbir alınması gerektiğini söyleyen Korkmaz, “Fındık piyasasının oturmasını istiyoruz. Bunun için devlet olarak bizim alacağımız tedbirler var. Gerektiğinde piyasaya müdahale etmek ve lisanslı depoculuğa teşvik etmek konusunda tedbir almak zorundayız. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Düzce’nin depoları bul yıl yetişmeyecek ama Doğu Karadeniz’in depoları hazır bildiğim kadarıyla. İnşallah buranın depoları da seneye hazır olacak. Fındık üreticilerinin fındığını pazara çekmemelerini bekletmelerini tavsiye ediyoruz.” Dedi.

İmeceye geri dönelim

Fındık üreticisinin cebinde para kalmasının eski imece usulüne dönmekle sağlanacağının altını çizen Korkmaz, bununla ilgili proje geliştirilip örnek köyler oluşturulabileceğini söyledi.

Korkmaz, “ Yılların tecrübeli insanları sıkıntının nerede olduğunu biliyorlar. Fındık imece usulü toplanmalı ve bu bir yerden başlamalı. O eski güzel günler, köylerdeki şenlikli günler yeniden doğmalı. Belki bununla ilgili projede geliştirebiliriz. Örnek köyler oluşturabiliriz. Fındığın birkaç puan oynayabilir yüzde 30’u işçiye gidiyor. Bu para insanların cebinde kalırsa büyük avantaj. Çünkü toplama biter bitmez işçiler memleketlerine dönecekleri için hemen para istiyorlar. Doğal olarak da insanlar para bulmak için fındığı hemen piyasaya sürüyorlar. Bu fiyatları aşağı çeken temel etkenlerden biridir. Bunu muhakkak engellememiz lazım. Bu ne demektir fındık fiyatları dibe vuracak demektir. Bunu önlemenin tek yolu var kendimiz çalışacağız. Yani kendimiz toplayacağız. Bizim insanımız fındık toplamayı bilir. Doğudan gelen insanların başımızın üzerinde yeri var, ama sonuçta burada da insanların ihtiyacı var. 200 bin ton fındığı bu sene kendimiz toplamazsak, piyasaya pat diye süreceğiz. Fındık fiyatları düşecek. Fındığı emanete verirseniz