Deprem yaralarını sarmakla meşgul Düzce’de deprem sonrası inşa edilmeye çalışılan çok katlı binaların özellikle tarihi bir mekan olan Konuralp’ten yükselmesi kafaları karıştırıyor.

Müteahhitler ve belediyeler hedefte
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen “Şehircilik Şurası”nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müteahhitlere ve belediyelere yönelik sarf ettiği sözler, iki büyük deprem sonrası yıkıldıktan sonra imar edilmeye çalışılan Düzce’de yeni tartışmaları beraberinde getiriyor.



Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kot farkında yolsuzluk yapılıyor” diyerek müteahhitleri; “dikey mimariden değil, yatay mimariden yanayım” diyerek de belediyelere verdiği mesaj Düzce’de deprem sonrası yapılaşmada tartışılan konuların ana başlığını oluşturuyor.

Onay makamı belediyeler
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Şehircilikte Yeni Vizyon temasıyla düzenlenen Şehircilik Şurası’nda yapılan değerlendirmeler iki büyük deprem sonrası “dikey mimari”nin gökdelenlerle taçlandırılmasının yarattığı tartışmayı alevlendiriyor.

Yapılaşmada ve planlamada onay makamı olan belediyelerin TOKİ binalarında başlayıp gökdelen inşa edilmesinin planlandığı konuma kayması “yatay”  yerine “dikey yapılanmanın yolunun açıldığı” şeklinde yorumlanıyor.

Gökdelenler Konuralp’ten…
Erdoğan’ın : “Şehircilik alanında da geçmişimizden dersler alarak hataların tekerrürünü önlemek zorundayız” mesajının “depremlerden ders çıkarmalıyız” şeklinde yorumlanmasına rağmen Düzce’nin merkezde TOKİ binalarında başlayıp Konuralp’te yeni ‘GÖKDELEN’ inşa edilmeye kadar varan uygulamanın “yeni bir facianın habercisi” olmasından korkuluyor.

İmara uygun mu?
Çok katlı bina yapılanmasının belediyelerin imar bölümlerinin çok katlı binalara uygun olmayan yetersiz yolları görmezlikten geldiğine dikkat çeken vatandaşlar “Düzce merkezde TOKİ yükselirken Konuralp’te GÖKDELEN inşa edilmeye çalışılıyor. Bu anlayış tarihi ve turistik Konuralp’i önce daha sonra Düzce ovasını bitirir” diyerek dikey yapılaşmaya tepki gösterdiler. Adlarının açıklanmasını istemeyen Konuralp’li vatandaşlar :”önce ismimizi ortadan kaldırdılar, gökdelen inşa ederek de Konuralp bölgesini yaşanmaz kılacaklar” diyerek müteahhitlere yetki veren Düzce Belediyesine isyan ettiler.

Mimarlar ve mühendisler
Düzce ovasına ve özellikle Konuralp yöresine inşa edilmeye çalışılan gökdelenlerin gelecekte Düzce’yi yaşanmaz hale getireceğini belirten vatandaşlar, mesleki örgüt olarak Mimarlar ve Mühendislerin konuyla ilgili tespit ve değerlendirmede bulunmalarının ilin mimari vizyonun artmasına katkı sağlayacağı görüşünü dile getirdiler.