Son 100 yıla bakıldığında dünyada 7 ve üzerinde şiddette yılda ortalama 17 deprem yaşandığını belirten Prof.Dr. Osman Bektaş şunları söyledi:
"Bu yıl ise henüz 11 deprem yaşamışız. Buna göre 6 depremimiz eksik. Son 10 yılın istatistiki verilerine baktığımız zaman diyoruz ki; yüzde 95 olasılıkla dünyanın yılın geri kalanında yaşayacağı büyük deprem sayısı 2 ile 5 arasındadır. Bu depremlerden biri de Türkiye'de yaşanabilir. Doğu Anadolu'da deprem olabilir."
Yılın son 3 ayında veya 2014 yılının başlarında deprem ihtimalinin yüksek olduğunu kaydeden Bektaş şöyle devam etti:
"AFAD yetkilileri de Doğu Anadolu'da bir deprem beklediklerini açıkladı. Bu bilgiyi hangi verilere dayandırdıkları belli değil. Ama bu tüm veriler bizi kaygılandırıyor. Son 9 aylık depremselliğe baktığımız zaman, Doğu Anadolu'da gerçekten, 4 ve 4'ten büyük depremlerde, Kuzey Anadolu fayında ve Doğu Anadolu fay sistemi uçlarında kümelenme görüyoruz. İstatistiksel olarak yılın son 3 ayında veya 2014 yılının başlarında dünyanda ve Türkiye'de 7 ile 7.9 şiddeti arasında deprem olma olasılığı vardır. Ama hiçbir zaman, zaman ve yer gibi kesin bilgiler vermek mümkün değildir."

 

Haber: S. KAŞKIR