Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ramazan Bayramı’nda Türkiye’nin 81 ilinde sokağa çıkma yasağının uygulanacağını açıklamasının ardından, Düzce’de vatandaşlar bayram alışverişine çıkmamayı tercih etti. Bu durum ise en çok Düzce esnaflarını etkiledi.

“Sokak kalabalık, ama kimse bayram alışverişi yapmıyor”

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Ramazan Bayramı boyunca sokağa çıkma yasağı uygulanması nedeniyle vatandaşların bu Ramazan Bayramı’nda alışveriş yapmayı tercih etmediğini söyleyen esnaf Ergün Veli isimli esnaf, “Dışarısı kalabalık, ama mağazalarda iş yok. İnsanlar sırf bugün çocuklarını dışarıda gezdirmek için çıktı. Koronavirüs nedeniyle işlemlerimiz zaten kötüydü. Ramazan Bayramından umutluyduk, ama Ramazan Bayramında sokağa çıkma yasağı uygulanması bizim işlerimizi çok etkiledi. İnşallah bu salgın illeti bir an önce biter ve bizlerde eski işlerimize kavuşuruz. Bugün Önceki Ramazan Bayramlarıyla, bu yıl ki Ramazan Bayramı arasında çok büyük bir uçurum var.” dedi.

“Eskiyle bugün arasında çok büyük fark var, eskiyi özler olduk”

“Eskiyle bugün arasında çok büyük fark var.” diyen Ömer Güler isimli esnaf, “Eskiden bayram üstü, bütün mağazalarda yoğun bir kalabalık olurdu. Biz eskiyi özler olduk. Salgın nedeniyle işlerimizde büyük oranda kayıplar oldu. Çoğu arkadaşımız, Ramazan Bayramına bel bağladı, ama umduğumuzu bulamıyoruz. Gördüğünüz gibi cadde kalabalık, ama mağazalar boş. Bu Ramazan Bayramı’nda uygulanacak sokağa çıkma yasağı nedeniyle, evlerde oturacakları için insanlarımız alışveriş yapmayı tercih etmiyor.” diye konuştu.

“Ramazan bayramı öncesi büyük bir durgunluk var”

Ramazan Bayramı öncesinde büyük bir durgunluk olduğunu ve bunun bayramda uygulanacak sokağa çıkma yasağına bağladıklarını söyleyen esnaf Ahmet Uçar, “Eskiyle bugünü kıyaslamak hiç mümkün değil. Eskiyle bugünün arasında büyük bir fark var. Ramazan Bayramı üzerinde işlerimizde büyük bir durgunluk var. Elbette buna salgın nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Ramazan Bayramı’nda uygulanacak sokağa çıkma yasağına bağlıyoruz. Salgının bir an önce bitmesini ve işlerimizin eskiye dönemsini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Hiçbir dönem böyle durgunluk yaşamadık”

Ramazan Bayramı nedeniyle tüm hazır giyim sektörünün işlerinde büyük düşüşler yaşandığını kaydeden Vural Türk isimli esnaf, “Hiçbir dönemde böyle bir durgunluk yaşamadık. Bütün esnaf arkadaşlarımızın işleri çok kötü durumda. Özellikle hazır giyim sektörü önümüzde ki Ramazan Bayramından umutluydu. Ama gördüğünüz gibi, piyasa çok durgun. Ramazan Bayramında uygulanacak sokağa çıkma yasağı nedeniyle insanlar alışveriş yapmak istemiyor.” ifadelerini kullandı.

“Bayram üzeri işlerimde artış var!”

Eski Bayramlara göre işlerinde bir azalmanın olmadığını ifade eden Nermin Bilgin isimli Esnafta, “Butik işi yapıyorum. Salgın nedeniyle bizim işlerimizde bir düşüş yaşanmadı. Eskiye göre işlerimiz aynı seyrinde devam ediyor.” ifadelerine yer verdi.

“İşlerimizde yüzde 75 oranında düşüş var”

Koronavirüs salgını nedeniyle hazır giyim sektörünün can çekiştiğini söyleyen Yasin Şerbetçi isimli esnaf ise, Ramazan Bayramı üzeri satışlarında yüzde 75’e varan düşüşler olduğunu dile getirerek, “İşlerimiz çok durgun. Eski Bayramlarla kıyaslanamaz bile. Önceden Bayram üstleri çok yoğun işlerimiz oluyordu. Ama önümüzde ki Ramazan Bayramı öncesinde çok büyük bir durgunluk var. Bu durgunlukta 4 günlük sokağa çıkma yasağının da etkisi olduğunu düşünüyorum. Ama her şeyden önce bizim insanımızın sağlığı bizim için önemli olan. İnşallah bu salgını, bu buhranı bir an önce atlatırız.” açıklamalarında bulundu.