Kullanımının azaltılması için ücretli hale getirilen poşetler, koronavirüs salgınının devam ettiği mart ayından bu yana birçok il gibi Düzce’de de yoğun şekilde kullanılır oldu. Plastik poşet kullanımına ilişkin değerlendirmede bulunan Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, pandemi sürecinde poşet kullanımında artış olduğunu, ancak bu artışın bir kısmının tüketimin artmasından kaynaklandığını bildirdi.

Düzgün, müşterilerin mağaza alışverişlerinde alışkanlıklarını çok değiştirmediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Kendi poşetini dışarıdan getiren müşteriler yine yanlarında getirmeye devam ediyor. Özellikle koronavirüs pandemisi başladığından beri vatandaşların bez torba kullanımı azaldı. Vatandaşlarımız tek kullanımlık olması sebebiyle market poşetine yöneldiler. Türkiye genelinde poşet kullanımı bu süreçte yüzde 40-50 oranında arttı. Müşterilerin alışveriş oranıyla market poşetlerine olan talep aynı doğrultuda arttı.”

Düzgün, koronavirüs sürecinde çöp poşetlerinin de daha çok kullanıldığını dile getirdi.

Karadeniz Bölgesi’nde geçen yıla kıyasla artış var

Poşet kullanımında paralı sisteme geçildiği günden itibaren talepte ciddi bir azalışın söz konusu olduğunu, ancak pandemiyle beraber poşete olan talebin arttığına işaret eden Düzgün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Perakendeciler Federasyonu olarak, Türkiye’nin her bölgesine yayılan üye perakendecilerimiz sayesinde önemli verilere erişebiliyoruz. Mesela, Karadeniz Bölgesi’nde ise poşet kullanımı geçen yılın aynı dönemlerine bakarsak mart ayında yüzde 60’lık bir artış gösterirken bu rakam nisan ayında yüzde 30 oranında düştü.”

Düzgün, genel olarak Türkiye’de 2019 yılı mart-mayıs dönemi ile 2020 yılı mart-mayıs dönemini kıyaslandığında poşet kullanımında yüzde 40’lık bir tüketim artışı olduğunu vurguladı.

Eve servis oranının artması da poşet kullanımı artışında etkili oldu

Düzgün, koronavirüs nedeniyle vatandaşların evlerine götürdükleri ürünlerin poşetlerini doğrudan çöpe attığına ve dokunmak istemediğine dikkati çekerek, bunun da poşet kullanımının artmasında etkili olduğunu söyledi.

Alışveriş poşetlerinin parayla satılmaya başladıktan sonra manav reyonlarında kullanılan ücretsiz ince poşetlerin kullanımında da yüzde 50’lik bir artış görüldüğünü ifade eden Düzgün, “Poşet kullanımını artıran bir diğer husus ise eve servis oranının bu süreçte yükselmiş olmasıdır. Hijyen açısından bazı tedirginlikler oluşsa da başka kaynak olmadığı için eve servislerde mecburen poşet kullanılıyor.” diye konuştu.