Ülke genelinde köy altyapılarının tamamlanması konusunda önemli gelişmeler yaşanmasına sağlayan  Köydes konusu bu sene yavaş ilerliyor. Geçen yıl şubat ayının başında illere göre ödenek miktarı belli olurken, bu sene nisan ayının ortasına gelinmesine rağmen Köydes kapsamında hangi ilin ne alacağı hala belli değil.

Düzce Köydes projesi kapsamında 2006 yılında 16 Milyon 240 Bin YTL almış, geçtiğimiz yıl 85 Milyon YTL talep edilmesine karşılık 14 Milyon 912 bin YTL ödenek alabilmişti. Talep edilen miktarın oldukça yüksek olmasına rağmen ödenekte düşme yaşanması, projeler tamamlandıkça illere ayrılan ödeneklerin azalmasının normal olduğu şeklinde açıklanmıştı.

2008 yılı ödeneğinin hala açıklanmamış olması havaların iyi gittiği bahar aylarında çalışmalara başlayabilecek olan Özel İdare’nin elinin kolunun bağlanmasına da neden olurken, kısıtlı olanakları ile Duble yollara ağırlık verecek olan Özel idare’nin köylerdeki yatırımları nasıl gerçekleştireceği ayrı bir tartışma konusunu oluşturuyor.

Ödenek konusunun çözülmesinin uzun sürmesi halinde toplam bütçesi 8,5 milyon YTL olan ve bunun sadece küçük bir bölümünü yatırıma ayırabilen Düzce İl Özel  İdaresi’nin devam eden projelerinin  yaz aylarında tamamlaması tehlikeye girecek.

Geçtiğimiz yıl kasım ayında Köydes çalışmalarında Düzcede  27 adet içme suyu projesi tamamlanmış, dört projede yüzde yetmişin üzerinde bir gerçekleşme oranına ulaşılmıştı. 2007’den bu yıla kalan iki proje ise bu yıla kalmıştı. Aynı döneme kadar yapılan yol çalışmalarında 196 projenin tamamlanmasına rağmen,  büyük bölümü tamamlanan beş projenin de içinde bulunduğu 26 proje devam edilmek üzere 2008 yılına bırakılmıştı.İl Genel Meclisi Üyelerinin büyük bölümü de   bölgelerindeki yatırımların tamamlanması için Özel İdare paylarından ziyade Köydes ödeneklerine güveniyordu.