Köylüyü artık isyana sürükleyen Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı için İl Müdürü'nden “Zararı yok” açıklaması geldi. Uzun yıllardır Düzce'ye musallat olan ve köylerden başlayıp şehre kadar inen Amerikan Beyaz Kelebeği'ne ilişkin zararlının görüldüğü köylerden, “Yeşili katlediyor, yardım edin” çığlığı atılırken, Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, aksi yönde bir açıklamada bulundu.

İl Müdürü Kabaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, mevzuatları gereği, ülkemizde bu zararlıya karşı devlet mücadelesi yapılmadığını belirterek, önce detaylı şekilde mücadele yöntemini anlattı ardından "Yeşil katlediliyor, ürün kalmayacak” şeklindeki ifadelerin doğru olmadığını savundu.

Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Tarım Müdürlüklerinin vatandaşın özel bahçesinde veya kent merkezindeki park ve bahçelerde ilaçlama yapmak şeklinde bir görevi bulunmamaktadır. Bu zararlı ile ilgili olarak üreticilerimizin yapraklarda Amerikan Beyaz Kelebeği larvalarını görmeleri durumunda İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine giderek bilgi almalarını ve reçete yazdırmak suretiyle alacakları ilaçlarla kendi mücadelelerini kendilerinin yapma görevi bulunmaktadır.”

Kabaoğlu'ndan köylülerin "Yeşili katlediyor" iddialarına da cevap geldi. Kabaoğlu: “Yeşil katlediliyor, ürün kalmayacak” şeklindeki ifadeler doğru değildir. Sonbahar döneminin yaklaşması nedeniyle ağaçlarda dinlenme dönemine gireceklerinden yakın zamanda yapraklarını dökeceklerdir. Geçmiş yıllarda Amerikan Beyaz Kelebeği tarafından yaprakları yenmiş ağaçların hiç birisi kurumamış, ilkbaharda tekrar yeşermiştir. Ağaçların kuruması diye bir durum söz konusu değildir.
Kabaoğlu, açıklamasının son kısmında ise zararlının ekonomik olarak Düzce'ye ve ürünlere verdiği herhangi bir zararın olmadığını vurguladı.

G. TEMEL