Düzce merkeze bağlı Hasanlar, Esentepe ve Esençam köyleri arasında Hecinler mevkiinde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin daha önce ÇED raporunun mahkemece iptal edilmesiyle sevince boğulan üç köy halkı, İSKİ yönetmeliğinin değiştirilmesiyle yeniden açılacağının duyulmasıyla uzun bir aradan sonra yeniden sokaklara döküldü.

"KARARA İSYAN ETTİLER"


Bugüne kadar Esençam Köyü'nün Hecinler mevkiinde, üç köyün de ortasında bulunan alanda yer alan Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin önünde çadır kurarak eylemlerini sürdüren kadınların ağırlıkta olduğu köylüler, aldıkları yeni bir duyumla bu defa "Duyumun gerçek olmaması için" belediye binasının önünde toplanarak karara isyan etti.

BAŞKANLA GÖRÜŞMEK İSTEDİLER, BİNAYA ALINMADILAR


Hasanlar, Esençam ve Esentepe köylerinden gelen kadınlı erkekli kalabalık grup, ellerinde pankartlarla önce belediye binasının önünde toplanarak belediye binasına doğru yürüdü. Grup bina önüne geldiğinde belediye başkanının korumaları ve zabıta ekipleri tarafından durdurularak binaya alınmadı. Başkan Keleş'le görüşmek istediklerini belirten vatandaşlara "Binada değil burada açıklama yapabilirsiniz." denildi.


"DÜZCELİLER'İ BİZE DÜŞMAN ETMEYE KALKIŞTILAR"

İlk açıklama üç köy adına açıklama yaptığını söyleyen Fatih Tok adlı genç tarafından tarafından yapıldı. "Yıllardır denemediğimiz yol çalmadığımız kapı kalmadı. Hep oyalandık. Hep atlatıldık" diyen Tok, "Sanki herkes bir senaryo üzerinde anlaşmıştı. Sesimizi duyurmakta zorlandık. Sanki herkes üç maymunu oynuyor. Önce katı atık ayrıştırma ve dönüştürme tesisi dediler, sonra 4 köyün ortasına kocaman çukur açarak katı atık çöp deposu dediler. Yetmedi verdikleri ilanlarla Düzceliler'i bize düşman etmeye kalkıştılar." dedi.


HASANLAR MUHTARI: TEKRAR AYNI CEHENNEMİ YAŞAMAK İSTEMİYORUZ

Hasanlar Köyü Muhtarı İlknur Gökmen Günal ve Esençam Köyü Muhtarı Cihan Türken başta olmak üzere kalabalık grup tarafından güneşin kavurucu sıcağı altında yapılan eylemde zaman zaman atılan sloganlar belediye önünde yankılandı.



"ÇÖPLÜKTE YAŞAMAK İSTEMİYORUZ"


Hasanlar Köyü Muhtarı İlknur Gökmen Günal, yaptığı açıklamada 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası çoluk çocukla demokrasi ve gelecek için sokaklara çıktıklarını, kanunsuzluğa karşı demokrasinin yanında yer aldıklarını hatırlatarak, başladığı sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemizin devletimizin ve milletimizin geleceği için, istiklali için sabahlara kadar nöbetteydik. Şimdi kapandı diye sevindiğimiz çöplüğün yeniden tekrar açılacağını üzülerek öğrendik. Biz çöplükte yaşamak istemiyoruz. Nihayetinde biz de insanız. Çocuklarımıza ve geleceğimize sahip çıkmak istiyoruz. Onun için uzun zamandır Hecinler'de nöbet tuttuk. Birilerinin bizi anladığını düşünmüştük.Tekrar aynı cehennemi yaşamak istemiyoruz. Hukukun verdiği kararın uygulanmasını istiyoruz." diye konuştu.

ESENÇAM MUHTARI: "TEKRAR NÖBET TUTARIZ"

Esençam Köyü Muhtarı Cihan Türken de yaptığı açıklamada halkın yaşadığı sevincin kursağında kalmasının üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, tekrar aynı nöbetlere başlanacağının sinyalini verdi ve "Halkımızı da ezip geçemiyeceklerine göre bu çöplük Hecinler'e dökülemez." dedi.

KADINLAR ÇOĞUNLUKTAYDI

Bu arada eylem için gelenler içinde kadınların çoğunlukta olduğu gözlerden kaçmadı. Bir çok kadın tekrar aynı çadıra döneceklerini ve Hecinler'i koruyacaklarını ifade ederken, çöp döktürmemekte kararlı olduklarını söyledi.

BELEDİYE ÖNÜNE ÇÖP DÖKTÜLER

Yapılan konuşma ve getirilen sloganların ardından getirdikleri çöpleri belediye binasının önüne boşaltan köylüler, alkışlar eşliğinde sessiz sedasız alanı terk ettii.

HABER: E. TAYHAN