Öncü TV'de her salı ekranlara gelen Günlük programı bu hafta deprem özel yayını ile ekranlara geldi. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıldönümü dolayısıyla Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Ercan Özgan ve DÜ Meslek Yüksek Okulu (MYO) İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Tuncay Kap'ın konuk olduğu programda Düzce'nin deprem gerçeği ve deprem sonrası yapılanmanın ele alındı.

“ZEMİNİ BİLMEDEN DEPREME DAYANIKLI DİYEMEZSİNİZ”

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimine karşı canını ortaya koyan ve bu uğurda şehit olan kahramanlara başsağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Düzce Üniversitesi İnşaat Mühendisi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ercan Özgan, inşaat mühendisi gözüyle depremi şöyle değerlendirdi: “Depremleri biz inşaatçılar olarak şu şekilde yaşıyoruz. Depremde ilk önce binalar yıkılıyor, depremin olduğunu evdeki eşyalardan anlıyoruz. Zemini bilmeden depreme dayanıklı diyemezsiniz. Zemini incelemek ayrı bir bilim dalı.”

“DÜZCE’NİN MERKEZİNDE ALÜVYONLU ZEMİN VAR”

Yıllardır dile getirilen bir sorun olan zemin sıvılaşması konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Özgan, Düzce'de zeminin iyi olduğu yerleri şöyle açıkladı: “Düzce genelinde sıvılaşma denilen olay var. Adapazarı’nda gördük bunları. İşin içinde zemin var, tasarım var. Bazı zeminin iyi olduğu yerlerde var. Konuralp gibi, Gümüşova gibi Kalıcı Konutlar gibi fakat Düzce’nin merkezinde alüvyonlu zemin var.”

“RANT VAR DİYE BİR ŞEHRİ FELÇ ETMEYE HAKKINIZ YOK”

“Düzce belki 2005'te şehir kavramını anlamaya başladı.” diyerek geç kalınmışlığa atıfta bulunan Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Ercan Özgan, şunları söyledi: “Şehirleşme açısından OSB Güney’e yapılmış, üniversite Kuzey tarafta, dolayısıyla hakim rüzgarların olduğu yere sanayii yapılması sanayii atıklarının rüzgarla birlikte şehre yığılmasına sebebiyet verirdi. Şehir düzeni yaparken rüzgar koridorlarını da düşünmek lazım. Rant var diye bir şehri felç etmeye hakkınız yok.”

“YAPILARIN ZEMİNİNDEN FİRMA DA SORUMLU”

DÜ Meslek Yüksek Okulu (MYO) İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Tuncay Kap ise deprem yönetmeliklere ilişkin bilgiler verdi ve şartların artık daha ağır olduğunu söyledi. Kap, şu ifadeleri kullandı: “1999 depreminden sonra yapılan güçlendirmeler 1998 yönetmeliğine göre yapıldı. Ama 2007 de bizim bir yönetmeliğimiz daha çıktı. Şartları daha ağır ve malzeme kalitesi daha yüksek bir yönetmelik. Yapıların betonundan, zemininden firma da sorumlu. Depreme güçlendirilmiş olanlar kanunda iskanını almışsa yapılacak çok fazla bir şey yok.” 

“KEŞKE ŞİMDİYE KADAR DEĞERLENDİRİLSEYDİ”

Uzun yıllar atıl olarak kaldıktan sonra Vali Ali Fidan'ın girişimleriyle yurda dönüştürülen Kalıcı Konutlar'daki işyerleri konusunda da düşüncelerini paylaşan Kap, şunları söyledi: “Atıl durumda olan işyerleri şimdi milli servet, hepsi çok değerli. 15 yıldır şimdi değerlendirildi. Keşke şimdiye kadar değerlendirilseydi.”  

Haber; C. ÜSTÜNER