Kurban Bayramı yaklaşırken, dini vecibesini yerine getirmek isteyen vatandaşları kurbanlık telaşı sardı. Bu Kurban Bayramı’nda yaklaşık 950 bini büyükbaş, 3 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 950 bin baş hayvan kesileceği tahmin ediliyor. Büyükbaş veya küçükbaş hayvan alımı yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında Düzce Valiliği tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Hem kurbanlık alacaklara hem de yetiştiricilere yönelik yapılan uyarılarda şunlar kaydedildi: “Vatandaşlarımız kurbanlık hayvan alırken dini ölçülere uygun, sağlıklı, besili, kulak küpeleri bulunan, büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi olan hayvanları tercih etmeli. Çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salyalı ve gözde akıntısı bulunan, çevreye karşı çok duyarsız hayvanlar alınmamalı. Özellikle bu yıl alınan karar üzerine gebe ve damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurban olarak kesilmesi yasak. Bayram günü kurban kesen vatandaşlarımızın mümkün olduğu kadar kurban kesim yerlerini tercih etmesi, kurban keserken çevreye zarar verilmemesi gerekiyor. Ayrıca kurban kesildikten sonra insan ve hayvan sağlığı açısından kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmayıp, evcil ve yabani hayvanlara verilmeyerek, derin çukurlara gömülüp, imha etmeleri gerekiyor.”

Diğer taraftan Valilik açıklamasında, üretici ve satıcıları da uyararak, kurban olarak kesilen sığır cinsi hayvanların kulak küpesi ile pasaportlarının il veya ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerine 7 gün içerisinde teslim edilmesi zorunluluğu olduğunu anımsattı.

Haber: C. ÜSTÜNER