Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Çözüm süreci, Işid ve Ülkenin ekonomik durumu gibi önemli konularda gelinen noktayı Öncü Mikrofonlarına değerlendirdi.
30 yıllık bir çatışmanın ve 90 yıllık bir ideolojik bir gerilimden bugüne gelindiğini kaydeden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Ferenbahçe Topuk Tesislerinde Erol Tayhan'ın sorularını cevaplandırdı:
Prof. Dr. Numan kurtulmuş-Başbakan Yardımcısı

Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz'ın organize ettiği basına kapalı konferansa katılmak için geldiği Fenerbahçe Topuk Tesislerinde sorularımızı cevaplandıran Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, çözüm sürecinin bir günde bertaraf edilmesinin mümkün olmadığını ama büyük yol kat edildiğini kaydetti.



DEVLET ZİHNİYETİ DEĞİŞTİ


Kurtulmuş son 12 yılda Türkiye yaşanan gelişmeleri “İnsanların kimliklerinin reddedildiği, etnik kökenlerinin reddedildiği, müziklerinin, dillerinin, kültürlerinin hatta kıyafetlerinin aşağılandığı, reddedildiği bir Türkiye’den, Türkiye’deki bütün farklı etnik yapıların farklılıklarının bir zenginlik kabul edildiği bir devlet aklına doğru dönüldü. Yollar yapıldı, Marmaray yapıldı, Havaalanları yapılıyor ama Son 12 yılda Türkiye’deki en kıymetli gelişme devlet zihniyetinin değişmesidir.” Sözleriyle özetledi.


TÜRKİYE “CEBERUT” BİR DEVLETTİ


Türkiye’nin daha önceleri “Ceberut” olduğunu şimdi ise “Kerim” bir devlete dönüş sürecinde olduğunu kaydeden Kurtulmuş sözlerine şu şekilde devam etti;


“Türkiye’de o ceberut devletten halkındaki farklılıklardan ürken korkan devletten halkındaki farklılıkları zenginlik olarak telakki eden bir devlet anlayışına, devlet aklına doğru bir dönüş yaşandı. Ceberrut devletten Kerim devlete doğru bir dönüş süreci içindeyiz.”



22 farklı etnik yapıya, etnik dile sahip olan Düzce ve Sakarya’nın çok güzel örnekler olduğunu belirtti.



1.5 YILDIR TERÖRDEN KİMSE ÖLMÜYOR


Kurtulmuş, 30 yıl içinde 35.000 insanın öldüğü ve 1.2 Trilyon Dolarlık bir maddi kayba neden olan terör meselesinin çözüme doğru gittiği şu sözlerle anlattı;

 


“Çözüm süreci bir geçmişin üzerine bina edildi, yaklaşık 35.000 kişinin öldüğü bir terör meselesinden bahsediyoruz. Yaklaşık 1.2 Trilyon dolarlık bir maddi kayıptan bahsediyoruz 30 yıl içerisinde. Bütün bunların ortadan kalkması Türkiyede hiçbir canın son 1 buçık yıldır terörden ölmüyor olması ve bundan sonra ölmeyecek olması ve Türkiye’de bütün iktisadi kayıpların, ülkenin refahı istikametinde kullanılacak olması nasıl bizi memnun ediyorsa birilerini de rahatsız ediyor, uykularını kaçırıyor.”


ÇÖZÜM SÜRECİNDEN RAHATSIZ OLANLAR VAR


Çözüm sürecinden rahatsız olan bir takım güçlerin varlığından bahseden Kurtulmuş bu güçlerin oyunlarını oynamak adına çözüm sürecine engel olmaya çalışacaklarını ancak halkın ve siyasi iradenin bunları aşacağını ve barışın tam manasıyla sağlanacağını belirtti.

Türkiye’de bugün 10 yıl önce hayal dahi edilemeyecek adımlar atıldığını İbrahim Tatlıses’in Şivan Perver’le dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Nezdinde Kürtçe şarkılar söylediğini belirtti.
Devlet üniversitelerinde Kürt Dili araştırma Enstitüleri’nin kurulduğunu ve bunun gibi birçok adım atıldığını belirten kurtulmuş birilerinin bu konularda provokasyon yapmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.


EKONOMİDE OYUNUN 2. PERDESİ

Kurtulmuş, Türkiye ekonmisinin 2008-2009 küresel krizlerinden etkilenmediğini, Türkiye üreten, üretime ağırlık veren, Ar-Ge’ye, yüksek düzeyde eğitime önem veren ve ihracat istihdam eksenli bir ekonomiye doğru ilerleyen bir devlet olduğunu belirtirken, geçtiğimiz 12 yıl makro istikrar sağlandığını ve 2023’e kadar olan dönemin oyunun 2. Perdesi olacağını söyledi.


Düzce’ye hava alanı yapılması konusuna da değinen Kurtulmuş, şu anda böyle bir ihtiyacın olmadığını çünkü Düzce’nin 2 büyük şehrin ortasında olduğunu, ama ihtiyaç halinde gerekirse yapılacağını söyleyerek sözlerine son verdi.


Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Kaynaşlı'da bulunan Topuk Yaylası tesislerine eşiyle birlikte gelen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Vali Ali İhsan Su, Ak Parti milletvekilleri İbrahim Korkmaz ve Fevai Arslan, Kaynaşlı Belediye Başkanı Erol Bayraktar ve İGM Ak Parti Grup başkan vekili Cahit Aydın tarafından karşılandı.Basına kapalı devam eden toplantının ardından Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Ankara'ya hareket etti.

Haber: S. Dervişoğlu