Düzce Belediyesi AB Proje Ofisi tarafından hazırlanan proje kapsamında Türkiye Beyazay Derneği’nin de katkı sağladığı “Kusursuz Kafe”nin tanıtım toplantısı bugün bir restaurantta gerçekleştirildi. Düzce Belediyesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı arasında imzalanan sözleşme ile uygulamaya geçmeye hazır hale gelen projenin tanıtım toplantısında Proje Koordinatörü Mine Üçüncü tarafından bilgilendirmeler yapıldı.


45 engelli bireye eğitim verilecek

Üçüncü, "Projemiz Avrupa Birliği'nden hibe almaya hak kazanmıştır. Düzce'deki engellilerin topluma ve sosyal yaşama katılmasında fırsat yaratılmasını sağlamak amacıyla kuruldu. Düzce'de engelli bireylerin istihdam oranının arttırılması ve belediyeye olan memnuniyetlerinin artması için gerçekleştirilen proje, 45 engelli bireye eğitimleri verilmesi sonrasında başlayacaktır. Böylece sosyal bütünleşme sorunu ortadan kalkacaktır." dedi.

"Ailelerin rahatlıkla gidebileceği huzurlu bir kafe hedefleniyor"

"Engelli kafelerin bireyler üzerindeki etkileri çok güzel." diyerek konuşmasını sürdüren Üçüncü, şöyle devam etti: "Eğitimlerin sahada uygulanması bireylerde özgüven ve zihinsel becerilerini arttıracak. Ailelerin rahatlıkla gidebileceği huzurlu bir kafe hedefleniyor. Türkiye'de örneklerine baktığımızda geri dönüşümler de aldık. Veliler, kaygılarının azaldığını, iletişim kurma becerilerini ve ev içi davranışlarının olumlu yönde değiştiğini belirtti. Bunun gibi projeler bireylerin toplum içindeki rollerini geliştirip mutlu olmalarını sağlamaktadır."
 

"Yoğun ve ciddi bir çalışma yapılacak"

Projenin uygulama aşamalarından da bahseden Üçüncü, şunları kaydetti: "17-35 yaş arasında 45 genç belirlenecek. Ardından eğitim alacaklar, yoğun ve ciddi bir çalışma yapılacak. Eğitim müfredatında uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek. Garsonluk, masa düzeni, hesap tutma sipariş alma, sıcak-soğuk yemekleri hazırlama gibi faaliyetleri içerecek. Düzce Belediyesi uygun bir yer belirlemiş ve hazırlıklarına başlamıştır."


 

"Yaşanabilir, engelsiz bir Düzce olacak"

Toplantıya katılan Türkiye Beyazay Derneği Sakarya Şubesi Başkanı Ferruh Kaledibi konuşmasına dernek hakkında bilgi vererek başladı. Kaledibi, "Türkiye'de 72, yurtdışında ise 9 şubesi olan ve engelliler yararına projeler yapam bir dernek. Dowv sendromlu babasıyım. Gençlerimiz o kafede olduğunda özgüvenle iş yapıyor. Onlarla nasıl iletişime geçeceğini bilen bir toplum olacak bu kafe sayesinde. Düzce şubemizin çalışmaları ile gerçekten yaşanabilir, engelsiz bir Düzce olacak." dedi.

"220 bin Euro bir bütçe ayrıldı"

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ise "Bu gibi projelere aslında kutsal görevler diyebiliriz." diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Engelliler için önemli bir proje bu. 220 bin Euro bir bütçe ayrıldı. Düzce Belediyesi olarak proje bütçesine yüze 10 katkı sağlıyoruz. Arazisi ve bina tahsisini yapıyoruz. Kültür Park içerisinde olacak. Kusursuz kafe için camlı bir kış bahçesi alanı yapıyoruz. Düzce bir çok vilayetin yaptığını başardı. Onlarca projenin imzasını attık. Düzce Belediyesi olarak ilk önce altyapı çalışmalarına öncelik verdik. Sosyal sorumluluk adına hem yaşlılarımız hem kadınlarımız hem evde bakıma ihtiyacı olanlar için birçok projeyi gerçekleştirdik."

Öte yandan proje ile Düzce’de yaşayan ve özel eğitim kurumlarından eğitim alan bin 700’ü aşkın engelli gencin özgüven ve sosyalleşmesi amaçlanıyor. Projede bedensel ve zihinsel engelli 45 gencin eğitim alması ile sosyal hayatlarının da kolaylaştırılması hedefleniyor.