ODTÜ'de kurulan Deprem Mühendisliği Mükemmeliyet Merkezi'nde normalde 20-30 saniye süren depremler 2-3 saat sürede gerçekleştirilerek binaların depreme tepkileri anlık olarak izlenebilecek.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, projeye ilişkin bilgi verirken, depremin etkilerini zamana yayarak laboratuar ortamında yeniden gözleme olanağı bulduklarını, böylece binaların dayanıklılığı için yapılması gerekenleri tespit edebildiklerini söyledi.

Kurdukları sistemin oldukça pahalı bir sistem olduğunu kaydeden Sucuoğlu, Düzce'de 12 Kasım depreminde ne olduysa, o gün kaydedilen  yer hareketi bilgilerini kullanarak ve binanın özelliklerini de tanımlayarak, laboratuvardaki bina Düzce'de olsaydı başına ne gelebileceğini anlayabildiklerini ifade etti.

Hesapların verdiği sonuçlar ile gerçeklerin uyuşmayabileceğini söyleyen Sucuoğlu, laboratuarların hesapları doğrulama şansını verdiğini dile getirdi. Sucuoğlu başka bir deyişle binanın depreme dayanıklı olduğunu söyleyen bir müteahhidin binasının yıkılıp yıkılmayacağını laboratuarda hesap yöntemlerine nazaran daha kolay anlaşılacağını söyledi.