Hükümet, 29 bin olan serbest muhasebecilere mali müşavirlik yolunu açmaya hazırlanıyor. TBMM Genel Kurulu’nda olan Türk Ticaret Yasa tasarısına göre, ön lisans seviyesinde eğitim görenler ile ticaret lisesi mezunu serbest muhasebeciler, açılacak olan sınavda başarılı olmaları halinde Mali Müşavirlik yapabilecekler. Hükümet, aynı zamanda bu yasa tasarısıyla serbest çalışan muhasebecilerin çalışma alanlarını daraltmayı hedefliyor.

1989 Yılında çıkarılan 3568 sayılı sayaya göre, ön lisans seviyesinde öğrenim görenler ve ticaret lisesinden mezun olanlar serbest muhasebecilik yapabiliyorlar ancak bu kişiler “ Mali Müşavir” unvanını kullanamıyorlar, şirketlerin kaydını tutuyor, denetim yapamıyorlar.

Yasa yürürlüğü girdikten sonra serbest muhasebeci olarak çalışanlar 2 yıl içinde açılacak olan mali müşavirlik sınavına, stajı devam edenlerde başarılı olanlarda bu tarihten itibaren 2 yıl içinde açılacak olan sınava girmeye hak kazanacaklar. Sınavda başarılı olamayanlar, serbest muhasebeci unvanı ile çalışabilecek ancak mali müşavir unvanını kullanamayacak.