Demokratikleşme paketinin iki önemli maddesi bugün itibariyle hayata geçiyor. Darbe ürünü başörtüsü yasağının uygulanma dayanağı olan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik” kaldırılarak başörtüsü yasağı sona erdirildi. Başörtüsü özgürlüğü ile birlikte Andımızın okunmasını kaldıran MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklik de Resmi Gazetede yer alarak yürürlüğe girdi.


“Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik” Milli Güvenlik Konseyi’nin 16.7.1982 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulmuştu. 25 Ekim 1982’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik bugünkü Resmi Gazete ile tarihe karışmış oldu.


İlköğretimde her gün öğrencilerin hep birlikte zorunlu olarak okuduğu andımız da, 1932’de göreve gelen Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından yazılmış, 1933’te ise okullarda okunmaya başlanmıştı. 1972’de yapılan değişiklikle anttaki “budunumu” kelimesi “milletimi” ile değiştirilirmiş ve “Ne mutlu Türküm diyene” cümlesi de eklenmişti. Metin 1997’de ikinci defa değiştirildi. 

 

Haber; S.KAŞKIR