Düzce Belediyesi’nin mahalle sayısı bir buçuk yıl içinde neredeyse iki katına çıkarken, mahalle olmaları kesinleşen köylerin kentin gerçek bir parçası haline gelmesi için alınacak çok yol var.

Bir açıdan bakıldığında mücavir alanda iken başlatılan uygulamalar ile kentin parçası haline geldiler. Bu köylerde imar düzenlemesi olmamasına, büyük bölümünün şebeke suyu kullanmamasına rağmen çöp, atık gibi vergileri ödemeye başladılar.

Kentin nimetlerinden faydalanma açısından bakıldığında alınması gereken çok yol olduğu hemen dikkat çekiyor. Bu köylerde hayvancılık yapan vatandaşlara yönelik henüz bir sınırlama getirilmemesine rağmen zaman içinde bu yönde düzenlemeler yapılması kaçınılmaz gözüküyor.

Öte yandan köylerin bir kısmının yolları bozuk... Yeni mahalleler olması kesinleşen köylerin içinde  belediyenin şebeke suyunu kullanmayan birçok köy var, üstelik büyük bölümünde kanalizasyon şebekesi yok. Bu açıdan bakıldığında ise bu köylerin şehre entegre edilmiş mahalleler haline gelmesinin önünde daha çok yol var.

Düzce Belediyesi’nin merkezi bütçeden alacağı payda önemli bir artış yaşansa da bu mahallelerin hizmet almasının önünde başka bir engel daha var. Şehre daha önce katılmış olmasına rağmen  kente altyapı ve imar açısından entegre olamamış mahalleler de hizmet bekliyor.