Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, 1 aydır tekrar vahşi depolamaya dönüş yapılan çöp sorunu hakkında yine sert açıklamalarda bulundu. Mahkeme kararıyla faaliyeti durdurulan tesis hakkındaki tüm gelişmelere ve tepkilere yönelik Düzce Belediye Meclisi'nde ayrıntılı açıklamalar yapan Başkan Keleş, akıllardaki soru işaretlerine yönelik konuştu. Başkan Keleş, tesisin çalışma sistemine dair bilgiler paylaşmadan önce tesis kurulana kadar Düzce’deki çöp toplama yönteminin nasıl olduğunu anlattı. Katık atık depolama işinin birkaç farklı teknikte yapıldığını belirten Keleş, şuları kaydetti:

ÖNCEDEN MELEN ÇAYI’NA DÖKÜLÜYORDU

“Türkiye’nin mübalağasız yüzde 80’i söylüyorum, çöplerini vahşi depoluyor. Düzce’de de kontrolsüz bir şekilde vahşi depolama vardı. Çöplerin tamamı Melen Çayı’nın içerisine dökülüyordu. Melen Çayı’nın kenarına dökülen çöp büyük kepçelerle çaya doğru sürülüyordu. Çayda çöpü Melenağzı’na kadar taşıyordu.”

TEKNOLOJİLER HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Çöp toplamayla ilgili teknolojileri sıralayan Başkan Keleş, şöyle konuştu: “Düzenli depolama, ön ayrıştırma, ön ayrıştırmadan sonra kalan evsel atıkların kompoze hale dönüştürülmesi var. Ön ayrıştırmadan sonra kalan atıkların katı yakıt hale dönüştürülmesi var. Yine ön ayrıştırmadan sonra kalan evsel atıkların gazlaştırılmak koşuluyla çıkan gazın yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülmesi var. Bir de bütün çöpün çıktığı şekliyle yanma odalarında yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülme yöntemi var.”

KOKU ÇIKMAMASI MÜMKÜN DEĞİL

Bütün yöntemlerde bir miktar artık kaldığını söyleyen Başkan Keleş, Düzce Belediyesi olarak düzenli depolama yaptıklarını dile getirdi. Nasıl bir düzenli depolama yaptıkları sorusuna Keleş şöyle açıklık getirdi: “6 futbol sahası büyüklüğünde çanak oluşturduk. Zemine 1,5 metre kalınlığında kil tabaka ile jeomembran ve jeotekstil kapladık. Üzerine gaz bacalarını yerleştirdik. Çöp suyu direne etmek için drenaj kanalı döşedik. Düzenli depolamaya başladık. 3 metre kalınlığında çöpü serdikten iş makinalarıyla bu tabakayı sıkıştırıyoruz. Sıkıştırma esnasında su çıkıyor. Bu su, yağmur suyuyla birleşerek su toplam havuzuna gidiyor. Havuzda biriken çöp suyun arıtılması çok zor olduğu için püskürtme yöntemiyle tekrar çöp sahasının üzerine bırakılarak devir daimi sağlanabiliyor. Sistemin ikinci kısmı olan püskürtmeyi yapamadık. Bölgemiz yağmurlu olduğu için buharlaştırma işlemi kolay olmuyor. Biz de biriken suyu tankerlerle arıtma tesisine taşıyoruz. Günde 400 ton çöp ve çöpe ait su bir miktar koku çıkarıyor. Çıkmaması mümkün değil.”

KOKUYU ENGELLEYECEK ÇALIŞMAYI ANLATTI

Konunun önüne geçmek adına yapacakları çalışmayı da anlatan Keleş, “Çöpün daha çok suyundan koku geldiğini tespit ettiğimiz için 6 kilometre kanalizasyon borusuyla arıtma tesisimize direkt bağlayarak çöp suyu birikimi engelleyeceğiz. Kokunun da yüzde 70 ya da yüzde 80 oranında önüne geçeceğiz. Vatandaşların itiraz ettiği koku kısmını da engellemiş olacağız.” dedi.

MAHKEME HATALI

Köylülerin gösterdiği tepki ve yaşanan gelişmelerde gözden kaçanların olduğuna dikkat çeken Başkan Keleş olayın diğer boyutunu anlattı. Keleş, “Dünyanın en son teknolojisiyle kurmuş olduğunuz tesis neden durup dururken mahkeme kararıyla kapatıldı? Düzce Ovası, Melen Suyu aracılığıyla İstanbul İçme Suyu Havzası olması sebebiyle koruma altındadır. Melen Çayı üzerinde 3 koruma bandı var. İnsanlar zannediyor ki ‘Bu tesis, Melen Çayı’na yakın onun için kapatıldı.’ alakası yok. Biz Uzak Su Koruma Havzası bandındayız. O banttaki korumayla ilgili tedbirlerle sayılmış 21 B Maddesi’ndedir. İdare Mahkemesi de hiç 21 B Maddesi'nden bahsetmeden 21 A Maddesine göre iptal etti. Aslında mahkeme hatalı. Havuzdan dışarıya bir sızıntı asla söz konusu değil, böyle bir şey mümkün mü?” açıklamasında bulundu.

TESİSİN ÇÖPÜNÜ MELEN ÇAYI’NA DÖKÜYORUZ

Sürecin belediye araçlarının taşlanmasına kadar giden ciddi bir boyuta ulaştığına dikkati çeken Keleş, “İtiraz edenler var. Hakkımızda aleyhimize tezvirat yapanlar var. Sosyal medyadan hakarete varan mesaj atanlar var. Çöp tesisinin kapısına gidip araçlarımızı taşlayanlar var. Şunu söyleyen hiç kimse yok. ‘Günde toplanan 400 ton çöp acaba nereye dökülüyor?’ Melen Çayı’na su kaçma ihtimali var diye kapatılan tesisin çöpünü Melen Çayı’na döküyoruz. Ne yapabiliriz, yutabilir miyiz bu çöpü?” şeklinde senenişte bulundu.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA ÇED RAPORU YENİLİYOR

“Bir yıl gibi sürede olmayan parayı bulduk ve böyle bir tesisi bitirdik.” diyerek konuşmasını sürdüren Keleş, şöyle devam etti: “Şimdi sudan bahanelerle ki mahkemenin aldığı karar yüzde yüz yanlıştır. Önümüzdeki hafta ÇED Raporu yeniliyor. 21 B Maddesi'ne göre burada bu tesisi yapabileceğimiz bakanlık tarafından da belgeleniyor. Bu sorun da ortadan kalkıyor. Bu karar çıktıktan sonra bağıranlar çağıranlar ne yapacak? Bir aydır bize çöp konusunda  kriz yaşatanlar ve çöpü Melen Çayı’na döktürtenler ne diyecekler?”

6 AY SONRA ORADA MAVİ ALEV GÖRECEKSİNİZ

Çöpten geri dönüşüm için bir çalışmayı bitirdiklerini dile getiren Keleş, şartnameyi oluşturduklarını ve 15 gün içerisinde işi ihale edeceklerini açıkladın Keleş, 6 ay sonra tesiste herkesin mavi alev göreceğini çıkan gazın yanarak elektrik enerjisi üreteceklerini ifade etti.


Haber:Y.SEVER