Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Bolu Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından  düzenlenen "Bolu'yu tehdit eden olası fayların jeolojik ve fizyolojik çalışmalarla araştırılması" projesi konferansına İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da katıldı.  Gündoğdu , 1999 depreminden günümüze Türkiye'de depremsellik ve deprem araştırmalarının nasıl gittiğini, şu anki durumun nasıl olduğunu, yapılan çalışmaların neler olduğunu anlattı. Bolu'yu tehdit eden olası fayları jeolojik ve fizyolojik çalışmalarla araştıran Gündoğdu’dan bu fayların Düzce’yi nasıl etkileyeceği konusunda bilgi aldık.

1999 yılında meydana gelen Düzce depreminin Bolu’yu etkilemesi gibi, iki ilinde Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde olması nedeniyle Bolu’da meydana gelebilecek olası bir depremin de Düzce’yi etkileyeceğini vurgulayan Gündoğdu, bu fayların 6,5-7 şiddetinde bir enerji boşaltabileceğini , bunun da Düzce’deki özellikle makyajlanmış binaları etkileyeceğini dile getirdi. Gündoğdu, şuanda fay hattı üzerinde bulunan bazı noktalarda çalışma yapıldığını, incelemelerin bitmesi durumunda elde edilen bulguların paylaşılacağını da kaydetti.

Bolu’da fayların taşıdığı risk ölçüsünün belirlenmeye çalışıldığından söz eden Gündoğdu, Düzce’nin de risk içinde olduğunu, ancak bu fay hattının 7.2 şiddetindeki Düzce depremi kadar enerji üretmeyeceğini belirtti. 12 Kasım 1999 tarihindeki Düzce depreminin büyük ve hızlı şekilde bir enerji açığa çıkardığını da ifade eden Gündoğdu, Bolu’da o düzeyde bir deprem beklenmediğini, şu anda tahminlere dayanan bu verilerin kesin bulgularının önümüzdeki günlerde belli olacağını kaydetti.

Haber;H. İŞCAN