Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce, Yalova illerinin kalkınma stratejileri hazırlayan, bölge kaynak ve potansiyellerinin yerinde kullanılarak kalkınma çalışmaları yürüten Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) Kocaeli dışındaki illere bakış açısı tartışma konusu oldu. 5 ilin Vali, Belediye Başkanı, İl Genel Meclisi Başkanı ve TSO Başkanları yönetim kurulunda yer almasına rağmen, Ajansın diğer Düzce, Bolu, Sakarya ve Yalova’ya üvey evlat muamelesi yaptığı yönünde görüş ortaya çıktı.
Mali ve teknik destek programlarında dört ilin girişimci ve müteşebbislerin hazırladığı projelerin birçoğunun kabul edilmemesi ve Kocaeli’nin tüm desteklemelerden aslan payını alması diğer illerde kamuoyunun tepkisini çekiyor. Merkezi Kocaeli’de bulunan Marka’nın il teşvik yatırımlarında fark atması da dikkat çeken konular arasında yer alıyor. 5,1 milyar TL teşvik yatırımının Kocaeli alırken, Sakarya 476 milyon TL’de kaldı. MARKA’nın sorumluluk alanı olan Bolu, Düzce ve Yalova  ise Sakarya’nın çok altında kaldı. Kocaeli haricinde diğer illerin teşviklerde yaya kaldığı gerçeği ise rakamlarla Marka’nın kendi resmi sitesinde duyuruluyor.
MARKA’nın bu çifte standardına dur denmesi istenirken, ayda bir toplanan MARKA genel kurulu ve yönetiminde diğer illerin hakkının savunulması talep ediliyor.

 

Haber; H. İŞCAN