Törene Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Vali Vasip Şahin, Belediye Başkanı İsmail Bayram'ın yanı sıra Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Yalova illerinin valileri, belediye başkanları, il genel meclisi başkanları, sanayi ve ticaret odası başkanları katıldı.

Ergün: Mutlaka işbirliği projeleri yapılmalı

Törende konuşan Ergün, artık "küçük olsun benim olsun, azıcık aşım kaygısız başım" döneminin kapatılarak, "büyük olsun, hepimizin olsun, iş birliği, güç birliği' döneminin başlatılması gerektiğini söyledi. "5 il bir araya geldi Doğu Marmara Kalkınma Ajansı başkanlığı altında, valilerimizin dönüşümlü başkanlık yaptığı bir çalışma gerçekleştirdi" diyen Ergün, şöyle konuştu: "Devlet Bakanımız Cevdet Yılmaz ile birlikte bir protokol gerçekleştirdik ve kalkınma ajansları ile KOSGEB'i Türkiye'nin her yerinde işbirliği yapan kurumlar haline dönüştürmüş olduk. İşletmeler mutlaka işbirliği, güç birliği projeleri yapmalı, muhakkak suretle başka firmalarla işbirliğine yönelmeli ve ortaklıklar kurabilmeli. İşletmelerimiz ortaklıklar kurarak büyümenin ve gelişmenin yollarını aramalı" dedi.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Destekleme ve Geliştirme Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan ise, 2010'un son çeyreği itibariyle verilmeye başlanan desteklerle 6 aylık dönemde 7 bin işletmeye 30 milyon TL'den fazla destek sağlandığını söyledi. Kaplan, işletmelerin yüzde 99'undan fazlasının KOBİ'lerden oluştuğu Türkiye'de ihracatın yüzde 59, 8'inin KOBİ'ler tarafından yapıldığını ifade etti.

MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Erkan Ayan da Doğu Marmara Bölge Planı ile belirlenen stratejik öncelikleri hayata geçirmek amacıyla kar amacı güden kuruluşlara yönelik 15 milyon TL bütçeli KOBİ'lerin Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek ve Teknik Destek Programı"nın hayata geçirildiğini söyledi.

MARKA Başkanı Büyük

MARKA Yönetim Kurulu Başkanı Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise MARKA olarak yaptıkları çalışmalar sonucunda, son zamanlarda 5 ilde bazı şeylerin değiştiğini söyledi. Her ilde nitelikli, uzman elemanlarının çalıştığını ifade eden Büyük, "Geçmişte kıskançlıklar olurken, 5 il beraber kalkınmanın yolunu aramaya, işbirliği yapmaya başladı. Bölgesel kalkınmanın birlikte hareket etmekten geçtiğini gördüler ve 5 ilin valileri, belediye başkanları, il genel meclisi başkanları, sanayi ve ticaret odası başkanları, 'Bölgemizi nasıl kalkındırır, geliştiririz' diye çalışma başlattı. Mali ve teknik desteklerimizin önemi önümüzdeki dönemde daha somut şekilde ortaya çıkacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Ergün, Kaplan, Büyük, Ayan, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Düzce Valisi Vasip Şahin, Yalova Valisi Osman Çapalı ve DPT Müsteşarlığı Bölgesel Gelişim ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl tarafından kurdele kesilerek hizmet binalarının açılışı gerçekleştirildi.

Haber; R. BAL