‘VALİMİZE 10 DAKİKA SONRA TATBİKATIMIZ VAR DİYECEĞİZ’
Konuşmasında 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde yaşananlara değinen Bakan Soylu, ‘1999 Marmara depremi devletin sorgulandığı, nerede bu devlet söylemlerinin her gün kafamıza çakıldığı bir dönem olmuştur’ dedi. Depreme hazırlık için yapılacak çalışmaların detaylarını aktaran Bakan Soylu, çat kapı il ziyaretleri yapacaklarını belirterek ‘Valimizin yanına oturacağız. 10 dakika sonra deprem tatbikatı var diyeceğiz. Giderek bu süre daha da kısalacak. Bu sayede riskli alanların depreme hazırlıklı olup olmadıklarını yerinde göreceğiz’ diye konuştu.
‘AFET YÖNETİMİ ÇADIR DAĞITMAK DEĞİLDİR!’
17 Ağustos 1999 depremi sonrası yönetim zafiyeti yaşandığını ve afet yönetiminin çadır, battaniye dağıtmaktan ibaret olmadığını söyleyen Bakan Soylu, 2018 yılının son çeyreğinde toplanma alanlarının sorguya açıldığını, sadece e-devlet üzerinden 3 milyon vatandaşın toplanma yerini sorgulattığını, artık herkesin birkaç saniye içinde nereye gideceğini öğrenebildiğini kaydetti.
AFAD’TAN SONRA ‘ARAS’ KURULACAK
‘Türkiye artık deprem anında ne yapacağını şaşıran bir durumda değildir’ diyerek sözlerini süren Bakan Soylu, AFAD Gönüllülük Sistemi kurulacağını, AFAD Akreditasyon sisteminin hayata geçirileceğini, riskli bölgelerde ‘çat kapı’ tatbikatlar yapılacağını, kısa adı ARAS olan Afet Risklerini Azaltma Sistemi’nin uygulamaya konulacağını açıkladı. Türkiye’nin 1900’den bugüne yaşanan 77 depremle dünya sıralamasında 14. Sırada yer aldığına dikkat çeken Bakan Soylu, ‘Artık afet yönetiminde dünyanın çok gerisinde değiliz’ diye konuştu.  
AFAD’ın 6 bin 129 personel, 773 müdahale aracı, 25 lojistik deposu, 81 il müdürlüğü ile çok ciddi çalışmalara imza attığını da kaydeden İçişleri Bakanı, Japonya’daki erken uyarı sisteminin büyük Kore depremi sonrası uygulamaya konduğunu ve hatalardan ders alarak, afetlere hazırlık, afet anı ve sonrası çalışmalar konusunda farkındalığın yükseltilmesi için de çalışacağını dile getirdi.