Fiskobirlik'ten yapılan yazılı açıklamada, Mayıs ayında fındık üreticilerinin yapması gereken hususlara değinildi. Açıklamada, Mayıs ayında, tüm canlıların kış uykusundan çıkıp faaliyete geçtiğine işaret edildi. Fındık çotanaklarının irilip dane içlerinin oluşmaya başladığı bu ayda, mutlaka zararlı mücadeleye önem verilmesi gerektiği belirtildi.
En yaygın zararlı olan 'Fındık Kurdu' ile mücadelenin bu ayda yapıldığı belirtilen açıklamada, "Bunun için, sabahın erken saatlerinde, dallar 3 x 3,5 metre boyutunda beyaz bir beze silkelenerek Fındık Kurdu erginlerine bakılır. Eğer her 10 ocaktan en az 3 ergin böcek düşüyorsa kesinlikle ilaçlama yapılmalıdır. Fındık kurdu için çok çeşitli ilaçlar varsa da gerek çevreye ve özellikle kuşlarla arılara zarar vermemek için sulandırılabilir ilaçlar kullanılmalıdır. İlaçlama, ocağın tacını aşmayacak ve yaprakların altlarını kaplayacak şekilde yapılmalıdır." denildi.
Açıklamada, tavsiye edilen azotlu (yazlık) gübrenin ikinci yarısının Mayıs ayı sonlarına doğru uygulanması gerektiği hatırlatılarak, şunlar kaydedildi: "Fındık bahçelerinde, yapraktan verilen mikro (iz) element içeren yaprak gübreleri, Mayıs-Temmuz ayları arasında 15-20 gün ara ile 2-3 defa uygulanmakta olup, ilk uygulamasına ise bu ayın sonlarına doğru başlanmaktadır."

Haber; Ş. ÇAKIR