Düzce Belediye meclisi ekim ayının ikinci toplantısında çok tartışılacak kararlara imza attı. Belediye Başkan Vekili Salih Keskinli’nin başkanlığında toplanan mecliste şehir merkezine Akaryakıt ve LPG İstasyon Yapımına İmkan Sağlayan İmar Değişikliği onaylandı.

 

Meclis gündeminin 37. maddesinde yer alan “imar planı plan notunda değişiklik yapılması” talebi mecliste tartışmalara yol açtı. MHP grubunun itirazına rağmen imar planındaki değişiklik oy çokluğu ile meclisten geçti. Böylece şehir merkezinde akaryakıt ve LPG istasyonlarının açılması önündeki engel kaldırıldı.

 

Yine mecliste tartışma yaratan konulardan biri de Kiremitocağı Mahallesi’nde bulunan eski otogarın yerine açılmak istenen akaryakıt istasyonu ile ilgili oldu. Bu maddede MHP grubunun yanı sıra AK Partili iki meclis üyesi de çekimser kaldı. Gündemin 39. maddesinde yer alan talep, MHP grubunun itirazı ve AK Parti grubundan Alp Cengiz ve Mehmet Atılmış’ın çekimser oyuna karşılık oy çokluğu ile meclisten geçti. Kiremitocağı Mahallesi’ndeki eski otogarın bulunduğu alana akaryakıt ve LPG istasyon yapımına izin çıkmış oldu.

 

30 Mart Yerel Seçimleri'nden sonra belediye başkanlığı koltuğuna oturan Mehmet Keleş’in daha önceki meclis toplantılarında İsmail Bayram döneminde bağlantı yolunda akaryakıt istasyonlarına izin verilmesini eleştirmesi ve “Benim dönemimde şehir merkezine akaryakıt istasyonuna izin verilmeyecek” demesine rağmen böyle bir karar çıkması kafaları karıştırdı.

 

 

Kanun ne diyor?

 

Öte yandan 5393 sayılı Belediye Kanununun 80. maddesinde; “Belediye sınırları ve mücavir alanları içinde, karayolu ile yolcu taşıma hakkına sahip gerçek ve tüzel kişilerin şehirlerarası otobüs terminali kurmalarına ve işletmeleri ile her türlü akaryakıt ile sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) istasyonlarına nazım imar ve uygulama imar plânına uygun olmak kaydıyla belediye tarafından izin verilebilir. Akaryakıt istasyonlarına izin verilmesi için nazım imar planında akaryakıt istasyonu olarak gösterilmesi şarttır” hükmü yer alıyor. Akaryakıt ve LPG satış istasyonu yapılacak olan parselin, içerisinde yapılacak olan tüm yapılar dikkate alınarak, bu yapıların birbirlerine, parsel sınırlarına ve parselin dışında kalan yapılara olan yaklaşma mesafeleri, sağlık koruma bandı, karayoluna ve kavşaklara olan minimum yaklaşma mesafelerinin Yönetmelik, Tebliğler ve Standartlara uygun olmasını sağlayacak şekilde yeterli büyüklükte olması, imar planı kararı ile düzenlenen ruhsat eki projelerinde de bu hususların belirtilmesi gerekiyor. Bu tesislerin olası tehlike ve telafisi olanaksız sakıncalarının önüne geçmek, insan ve çevre sağlığı, toplum güvenliği ve kamu yararı bakımından, sağlık-güvenlik bantları tespit edildikten sonra imar planı kararı ile tesis edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Haber; S.KAŞKIR-C.ÜSTÜNER