Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı  Prof. Dr. Nabi Avcı'nın da  katıldığı "Yükseköğretimde Kadın Liderliği" konulu panele yapıldı. Medyanın izlemesenin yasaklandığı çalıştay için güvenlik tedbirleri had safhadaydı..Medyaya kapalı çalıştay olarak tarihe geçecek panel için Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, uzun güvenlik koridoru altında  saat 12.10'da Konuralp Yerleşkesi'ne geldi:


 
Düzce Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKAM) ile Yönetim ve Liderlik Uygulama Araştırma Merkezi (LİDERİM) işbirliğiyle düzenlenen, “Yükseköğretimde Kadın Liderliği: Bugün ve Gelecek” konulu panel   Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda yapıldı.. Cumhurbaşkanın eşi Emine Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın da  katıldığı panel için Üniversitenin Konuralp Yerleşkesi'ne giriş kapısında güvenlik koriidoru altına alındı. 



Düzce’de gerçekleştirilen panelde yaptığı konuşmada, Türkiye’de kadın akademisyen oranının pek çok gelişmiş ülkeye göre önde olduğunu söyleyen Emine Erdoğan, ilim ve bilim yuvaları olan üniversitelerdeki kadın varlığının önemine dikkat çekti.  Bu önemli gelişmenin yükseköğretimde kadın liderliğine aynı oranda yansımadığına da işaret eden Emine Erdoğan, bu konuda toplumdaki temel cinsiyet algılarını değiştirmek ve aile içinde kadının üstlendiği sorumluluğu hafifleterek, kadınların yönetim kademelerinde yer alması gerektiğine vurgu yaptı.Emine Erdoğan, kadınların belli bir aşamadan sonra kariyer basamaklarında yükselememesinin önündeki ‘cam tavan’ engelinin kaldırılması konusunda yapılması gerekenlere işaret etti.



“YASAKLAR KADINLARIN TOPLUMSAL HAYATTA VAR OLMA MOTİVASYONUNU DÜŞÜRDÜ”

“Kadınlar yaygın biçimde, aile ve çocuk sorumluluğunu tek başlarına yüklenerek, erkek meslektaşları ile aynı kulvarda, eşit olmayan şartlarda rekabet etmek durumunda kalıyorlar” diyen Emine Erdoğan, toplumsal cinsiyet adaletinin önemine işaret etti.


Kadın liderliğinin yaygınlaşması için toplumsal algıların değişmesi gerektiğini söyleyen Emine Erdoğan, Türkiye’de yıllarca süren birtakım yasakların kadınların toplumsal hayatta var olma motivasyonunu düşürdüğüne ve pek çok kadını eğitimden mahrum bıraktığına da değindi.



Emine Erdoğan, 1934’te kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı verildiği halde başörtülü kadınların bu hakkı 2014 yılında, tam 80 yıl sonra kullanabildiklerini, aynı şekilde, kadınlarının %60’ının başörtüsü kullandığı bir toplumda üniversitelerin yıllarca başörtülülere kapalı kaldığını ifade etti.

KADIN HAKLARINDA YAPILAN DÜZENLEMELER

Siyasetten eğitime, 12 yıl boyunca kadın haklarının her alanda iadesi için çok çalışıldığını dile getiren Emine Erdoğan, 2002’de 24 kadın milletvekili varken, 2011 yılında bu sayının 3 kat artarak 78’e çıktığını söyledi.
Emine Erdoğan, hükümetin ‘kreş desteği, yarı zamanlı ya da esnek çalışma düzeni’ gibi kadın lehine bir takım düzenlemeler yaptığını ancak, bunlarla birlikte asıl yapılması gerekenin, kadın bakışını her sektörde ihtiyaç hissettirecek bir zihinsel devrim olduğunu söyledi.


Türkiye’de üniversitede kadın varlığının 100 yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyen Emine Erdoğan, “Parçası olduğumuz medeniyet dairesi içinde dünyanın ilk üniversitesi de, 859 yılında Fas’ın Fez şehrinde Fatıma el-Fihri adında bir kadın tarafından kuruldu. Bu da, yükseköğretimde kadın liderliği açısından hepimize ilham kaynağı” dedi.

“KADIN VE ERKEK BİRBİRİNİ TAMAMLAR”

“Bir toplulukta ya da sektörde, kadın varlığı yoksa kadın bakış açısı devrede değilse, orada bir şeyler eksiktir. Çünkü kadın ve erkek, birbirini tamamlar. Birisi diğerinin bakışına muhtaçtır. Bu iki bakışın birlikte varlığı, insanlık bakışının bütünlüğüyle oraya yansıması demektir” diyen Emine Erdoğan, üniversitelerin kadın liderliği altında elde edeceği kazanımlara değindi.
 
Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı’na, çocuklara erken yaşta adalet merkezli bir bakışın yerleştirilmesi için çağrıda bulunurken, YÖK’ün de cinsiyet adaletini, topluma örnek olacak şekilde önce üniversitelerde yaygınlaştıracak düzenlemeler yapması gereğine işaret etti.


Düzce Üniversitesi Rektör ve yetkililerini bu meseleyi “dert edinmiş olması” dolayısıyla kutlayan Emine Erdoğan, geçmiş çalıştaylarda gündeme gelen Akademisyen Kadınlar Birliği’nin kurulmasının da çok isabetli olacağını, bu birliğin kadınlar arası dayanışmayı artıracağını söyledi.Düzce’de düzenlenen panele, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile kadın rektör ve akademisyenler katıldı.
 

Cumhurbaşkanının Eşi Emine Erdoğan  ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın Düzce Üniversitesi'nden ayrılmasının ardından panel basına açıldı. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu 'nun moderatörlüğünde basına açık bölümde yapılan konuşmalarda 8 üniversitenin kadın rektörü  “kadın liderliği” konusundaki düşüncelerini paylaştılar..Kadın rektörlerinin yaptığı değerlendirmeyle ilgili ortak açıklamanın daha sonra yapılacağını belirten DÜ Rektörü Şerifoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve katılımcılara teşekkür etti:

Haber;E.TAYHAN