İstanbul'un içme suyu ihtiyacının karşılanması için Büyük Melen Çayı üzerinde yapılmakta olan Melen Barajının ekolojik ve ekonomik sonuçlarının araştırılmasını için Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ve 20 Milletvekili Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge verdi. Verilen teklifte baraj gölü ile yerinden edilecek 7 bin vatandaşın akıbetinin araştırılması gerektiği, köy sakinlerinin yeniden yerleşimlerinin nasıl sağlanacağı ve kamulaştırma bedellerinin yurttaşların hayatlarını rahatça idame ettirebilmelerini sağlayacak şekilde ödenmesi gerektiği belirtiliyor.

Projenin çevresel ve insani olmak üzere iki önemli sonucu olduğuna dikkat çekilen teklifte; bu kadar önemli bir projenin ormanlık alan, tarım arazileri ve bölgenin bitki ve hayvan örtüsünü olumsuz etkiyeceğine vurgu yapılırken, Kamulaştırma ve yerinden etme nedeniyle proje alanı içinde kalan nüfus önemli sorunlar yaşayacağına dikkat çekiliyor. Teklifte; “ Bir yandan kendilerine yeni yerleşim alanı gösterilmediği için nereye gideceğini bilememekte, öte yandan kamulaştırma bedellerinin ödenmesi konusunda zorluklar yaşamaktadır. Örneğin, aynı kişinin sahip olduğu arazi ve diğer mülkler parça parça kamulaştırılmakta, ödemeler de farklı zamanlarda, taksitle yapılmaktadır. Yerinden edilecek olan yurttaşların hayatlarını idame ettirebilmelerini sağlamak devletin görevi iken, ödemelerde yaratılan sorun da bu yurttaşları mağdur etmektedir. “ifadelerine yer veriliyor.

Melen projesi Akçakoca'nın Uğurlu köyünün 2,5 kilometre güney batısında, Melen Çayı'nın döküldüğü Karadeniz'in yaklaşık 7 kilometre güneyinde ve Dikenli Tepe ile Çayüstü Tepesi arasında yer alıyor. Barajın uzantısı Cumayeri Yukarı Avlayan köyü mevkisine kadar uzanıyor...

Haber: S. KAŞKIR