DSİ Genel Müdürlüğünce inşa edilen, en büyük içme suyu temin projesi olarak bilinen  Melen Barajı sisteminde önemli bir aşamaya gelindi. Konu ile ilgili  açıklama Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapıldı.
 
Açıklamada, Melen Barajı'nda beton dolgu imalatına başlandığı, tamamlandığında da İstanbul'un 2071'e kadar su ihtiyacının teminat altına alınacağı ifade edildi.
Büyük İstanbul İçme Suyu projesi bünyesindeki Melen Barajı'nın, Melen sisteminin depolama tesisi olarak inşa edileceği bildirilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
 
"Temelden yüksekliği 124 metre, talvegden yüksekliği 99 metre olması planlanan Melen Barajı'nın dolgu hacmi ise 2 milyon 80 bin metreküp olacak. İstanbul'un artan nüfusu dikkate alınarak hazırlanan, 2016 yıl sonunda tamamlanması öngörülen Melen Barajı, 694 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olacak ve hizmete alındığında İstanbullulara yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su sağlayacak.
 
Batı Karadeniz Bölgesinde İstanbul Boğazının 170 kilometre doğusunda, Düzce ve Sakarya illerini birbirinden ayıran Büyük Melen Çayı'nın Karadeniz'e döküldüğü noktaya yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan Melen Barajı, 214 milyon liraya mal olacak."
 
Melen Barajından öncelikle Düzce'nin Cumayeri ve Akçakoca ilçelerine bağlı bazı köylerin etkileneceği biliniyor. 2016 yılında tamamlanacağı planlanan barajdan öncelikle Esmehanım Köyü'nün Sakarya ilinde kalan arazilerinin etkileneceği ve bu bölgede de istimlak çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.
 

Haber: E.TAYHAN