Melen Çayı'ndan İstanbul'un su ihtiyacının büyük bir kısmının karşılanacak olması nedeniyle bir ayağı Düzce'de olan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ)'nde Melen Havzası ile ilgili önemli bir toplantı gerçekleştirildi. İçme suyu havzası olması nedeniyle Melen Havzası'nda su kirliliğinin önüne bilimsel araştırmalarla geçilecek.

Düzce Valisi Zülkif Dağlı beraberinde, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Danışmanı Hasan Zer, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Mesude Özcan, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Selim Metin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü ve teknik personelle birlikte bugün İstanbul’a giderek İSKİ Genel Müdürlüğü'nde “Düzce Melen Havzası Özel Hüküm Belirleme Çalışma Toplantısı” gerçekleştirdi.

Özel Hüküm Belirleme çalışmaları hakkında sunum yapıldı

Toplantıda; doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi için uygulanan projeleri kapsayan "Özel Hüküm Belirleme" ile ilgili konular ele alındı. TÜBİTAK ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden akademisyenler, Özel Hüküm Belirleme ile ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında Vali Zülkif Dağlı’ya ve katılımcılara bilgiler verdi. İSKİ tarafından TÜBİTAK'a bağlı araştırma geliştirme (AR-GE) birimlerinden olan Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (MAM)'na yaptırılan özel hüküm belirleme çalışmaları içme suyu kaynaklarının iyileştirilmesi ve korunmasının bilimsel araştırmalara dayalı yöntemler ile sağlanmasını kapsıyor.

Baraj çalışmaları devam ediyor
Öte yandan Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından inşa edilen Melen Barajı’nın 3. etabının tamamlanması için çalışmalar devam ederken bir yandan da İstanbul'da yaşayan vatandaşlara ulaştırılacak içme suyunun korunmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

CHP, Melen Çayı’na lağım ve sanayi atıkları karıştığını iddia ediyor
Özellikle yaz aylarında İstanbul'da su temininde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Melen Barajı'nın ivedilikle inşasının tamamlanması amacıyla çalışmalara hız verilirken, CHP’den Melen Çayı’na lağım ve sanayi atıkları karıştığı yönünde iddialar gelmeye devam ediyor. Son olarak CHP'li Mahmut Tanal, geçtiğimiz günlerde Küçük Sanayi Sitesi'nin arkasında bulunan alana dökülen çöpleri sosyal medya hesabından canlı olarak yayınlayarak, "Düzce'de çevre felaketi yaşanıyor" ifadesini kullanmıştı. Söz konusu bölgede ‘vahşi depolama’ sistemi uygulandığını dile getiren Tanal, “Çöpler güzelce ayrılsa belki bunların yüzde 70 veya yüzde 80’lik bir kısmından enerji elde edilebilmesi de mümkün olabilir. Ancak burada iş makineleri çöpleri ezerek suyunu çıkartıyor. Sızan bu zehirli sular Melen Çayı’na sızarak halk sağlığını tehlikeye atıyor. Melen Çayı İstanbul’un önemli bir su kaynağı. İstanbul içme suyuna buradan zehir karışıyor, halkımıza bu su içiriliyor.” açıklamalarında bulunmuştu.